Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija sjemena iz Monsanta
  • 01.08.2014. 11:30

Prijavite svaku sumnju na GMO sjeme!

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da u RH nema GMO usjeva te da tvrtka Monsanto nije realizirala najavljenu donaciju proizvođačima na poplavljenim područjima, a ukoliko do donacije dođe, ona će biti izvršena uz pojačan nadzor nadležne inspekcije!

Foto: depositphotos.com, uroszunic
  • 271
  • 30
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se po pitanju pisanja medija o donaciji GMO sjemena iz Monsanta, proizvođačima na nedavno poplavljenim područjima. Naime, Ministarstvo poljoprivrede u kontaktu je sa predstavnicima tvrtke Monsanto još od 16. lipnja 2014. godine kada su iz ove tvrtke najavili da postoji mogućnost donacije određene količine sjemena različitih kultura, no kako su naveli, konvencionalnog, ali ne i genetski modificiranog sjemena.

U Ministarstvu naglašavaju da, iako su oni stupili u kontakt sa predstavnicima Monsanta u Bruxelles-u, gdje im je potvrđeno da mogućnost donacije postoji, ona do danas nije realizirana. Potvrdio je to i direktor Monsanta za područje država bivše Jugoslavije i Albanije. Iz Monsanta dodatno pojašnjavaju kako nisu namjeravali donirati genetski modificirano sjeme, već isključivo ono koje je dobiveno konvencionalnim metodama oplemenjivanja.

Inspekcija na terenu potvrdila da nema donacije Monsanta

Krajem lipnja i početkom srpnja, Ministarstvo poljoprivrede je u inspekcijski nadzor poslalo Poljoprivrednu inspekciju koja je na terenu utvrdila da, bez obzira na sortu/hibrid sjemena ili poljoprivrednu kulturu, nema nikakve donacije Monsanta. Dodatno, iz Ministarstva uvjeravaju da će biti u stalnom kontaktu sa tvrtkom Monsanto pa ukoliko i dođe do donacije, ona će biti izvršena uz pojačan nadzor nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, te uz prethodnu analizu uzoraka sjemena u ovlaštenom laboratoriju.

Prijavite svaku sumnju na GMO bilo kojeg sjemena

Kako bi građani bili sigurni da u Hrvatskoj zaista nema genetski modificiranih usjeva, iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju sve građane da sumnju u ispravnost bilo kojeg sjemena, bilo koje poljoprivredne kulture koja se trenutno nalazi na tržištu ili je donirana od bilo koje strane tvrtke koja posluje na teritoriju RH, mogu prijaviti poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede. U takvim će slučajevima poljoprivredna inspekcija izaći na teren, utvrditi o kakvom se sjemenu radi te postupiti sukladno zakonski propisanim odredbama. U slučaju sumnje na genetski modificirano sjeme, isto će biti upućeno u ovlašteni laboratorij za ispitivanje sjemena koji će utvrditi možebitan sadržaj GMO-a.

Foto: depositphotos.com, uroszunic


Tagovi

GMO Monsanto Konvencionalne metode oplemenjivanja Sjeme Inspekcijski nadzor Donacije Ministarstvo poljoprivrede Ispravnost Tržište Odredbe Laboratorij

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]