• EU projekti
  • 23.09.2020. 12:00

Prijavite se i sudjelujte u kreiranju baze EU projekata do kraja mjeseca

Od početka rujna prijavljeno je više od 600 projekata ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna.

Foto: Jumpstory
  • 89
  • 157
  • 0

Od početka rujna prijavljeno je više od 600 projekata ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna, a svi zainteresirani do kraja mjeseca mogu sudjelovati u kreiranju baze EU projekata, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, više od polovine projekata je već u nekoj fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 130 ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 105 ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju. Također, gotovo dvije trećine njih se odnosi na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, u najvećoj mjeri s ciljem obnove ruralnog gospodarstva i unapređenja uvjeta života u ruralnim područjima.

Prijedloge projekata moguće je prijaviti putem Google obrasca, a najkasnije do 30. rujna 2020. godine.

"Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture.

Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje", istaknula je ministrica Marija Vučković i dodala da će prikupljeni podaci biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te će zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranju budućih sredstava.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede započelo je s procesom izrade strateških dokumenata koji će biti osnova za financiranje projekata i programa u sektorima iz svog djelokruga. Doprinos potencijalnih korisnika u kreiranju baze EU projekata pridonijet će, naglašavaju. još kvalitetnijoj pripremi programskih dokumenata, strategija i planova te će pomoći pri planiranju konkretnih mjera koje će se u narednom periodu moći prijaviti za financirane iz europskih fondova (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski fond za jamstva u poljoprivredi, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, Mehanizam za oporavak i otpornost) odnosno iz Državnog proračuna.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

EU projekti Baza Ministarstvo Ruralni razvoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.