Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja droge
  • 24.05.2024. 11:30

Prijavili industrijsku konoplju, proizvodili drogu - u velikoj akciji uhićeno osam muškaraca

Istraga je pokrenuta protiv desetorice okrivljenika. Osam je uhićenih, jedan je već od ranije na izdržavanju kazne, a jedan u bijegu.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 487
  • 78
  • 0

Na papiru su se bavili industrijskom konopljem, no iza svega se krila organizirana proizvodnja droge, sukus je osnovane sumnje zbog koje je na području četiri županije uhićeno osam osoba.  

Kako je objavio USKOK, protiv desetorice okrivljenika pokrenuta je istraga zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Uhićeni su muškarci u dobi 39, 47, 63, 46, 44, 42, 30, 46, 50 i 41 godinu, a sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor protiv devetorice okrivljenika. Naime, jedan se već nalazi na izdržavanju kazne dok je jedan u bijegu.

Tretirali i industrijsku konoplju 

Tereti ih se da su prvo i drugookrivljeni, 39-godišnjak i 47-godišnjak, u Hrvatskoj te u drugim državama članicama Europske unije, okupili i povezali u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba u cilju kontinuiranog uzgoja, proizvodnje, skladištenja i daljnje prodaje velikih količina marihuane i industrijske konoplje koju su tretirali nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida i tako ju dorađivali kao drogu.

U cilju ostvarenja navedenog plana te radi prikrivanja nezakonite proizvodnje, osnovali su trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu koje su registrirali za djelatnost uzgoja bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Unajmili su i halu u Đakovu te u sklopu osnovanog trgovačkog društva, organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i proizvodnju marihuane za što su angažirali 44-godišnjaka. Na opisani način proizveli su najmanje 300 kilograma marihuane. 

Također su radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali 30-godišnjaka, a s 46-godišnjakom i 50-godišnjakom dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida na industrijsku konoplju. Pritom su drugog 46-godišnjaka angažirali za nabavu i dovoz navedenih zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku.

Na opisani način su u hali u Đakovu te u prostorima trgovačkog društva u Bjelovaru proizveli najmanje 700 kilograma konoplje na koju su nanijeli zabranjene polusintetske kanabinoide dok su osobi iz Slovenije predali 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

Marihuanu skladištili u silosima 

Pretragama je do sada zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a pretražit će se i preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice te će se tijekom istrage provesti potrebna vještačenja i druge dokazne radnje.

Kako n​​​​​eslužbeno doznaje HRT, među osumnjičenima su bjelovarski gospodarstvenik Domagoj Sedlić u čijem se silosima navodno skladištila marihuana (silosima u kojima inače otkupljuje žitarice od poljoprivrednika), ali i hrvatski i crnogorski državljanin Tripo Ivović koji se povezuje s crnogorskom kriminalnom skupinom, tzv. škaljarima.


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Tagovi

Uhićenja USKOK Droga Marihuana Industrijska konoplja Zločinačko udruživanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]