Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 16.02.2024. 15:45
  • Međimurska, Čakovec

Prekipjelo i Međimurcima - u ponedjeljak veliki prosvjed poljoprivrednika u Čakovcu

Voda je do grla, ma prešla. Ili će Ministarstvu to doći do glave ili treba zatvoriti granice pa što hrane imamo, to ćemo jesti, kaže nam Stjepan Jurinec, voditelj prosvjeda kojeg organiziraju OPG-ovi s područja Međimurske i Varaždinske županije.

Foto: Ž.R. Kristić (ilustracija)
  • 3.863
  • 452
  • 0

Sve je spremno za izlazak međimurskih poljoprivrednika na ceste, potvrđuje nam Stjepan Jurinec, voditelj prosvjeda kojeg organiziraju OPG-ovi s područja Međimurske i Varaždinske županije.

Kako smo prvi pisali, održat će se u Čakovcu, u ponedjeljak, 19. veljače, a okupljanje je u 10 sati kraj Južne obilaznice, na makadamskom putu. Plan je potom oko 11 imati konferenciju za medije te krenuti u prosvjednu vožnju, "malo posjetiti trgovačke lance". 

"Nema više. Mi smo gotovi, voda je do grla, ma prešla i ili će Ministarstvo poljoprivrede smisliti neki model da se nas proizvođače zaštiti ili bunt. Ovo je prosvjed koji im mora dojti u glave", kaže nam dodajući da nema smisla da se kod nas nekontrolirano uvozi iz trećih zemalja, pomažu gradnje farmi koje neće ni hranu za perad kupovati kod nas, a rušit će cijenu drugim uzgajivačima, da smo s 27.000 proizvođača mlijeka pali na 2.000, da samo Međimurje proizvede krumpira dovoljno za cijelu Hrvatsku, a uvozi ga se iz Egipta, Cipra...

Situacija je, dodaje, neodrživa. "I ne, ne treba ići u Zagreb prosvjedovati već na granice. Zatrti granice pa koliko hrane imamo i proizvedemo, toliko ćemo i jesti", napominje Jurinec koji je, kaže, od svoje 15. godine na kombajnu. U poljoprivredi sad već 40 godina i ne pamti da je ikada bilo ovako teško stanje. S cijenama žitarica koje imamo zbog uvoza ukrajinske, u startu su ratari već u minusu.  

"Evo primjera gdje smo. Jedna banana košta 28 centi. Za nju moram dati kilogram pšenice i kilogram ječma i još mi jedan cent fali. Znači, kilogram pšenice je pola banane koja je očito za mene super luksuz", opisuje situaciju u kojoj su domaći proizvođači. 

Hrvatski poljoprivrednici uz europske kolege - dio kreće u prosvjed u ponedjeljak

Ističe da je ovdje riječ o prosvjedu kojeg organiziralju poljoprivrednici, vlasnici OPG-a iz svih sektora (ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo, povrćarstvo..) kako bi ukazali da je nezadovoljstvo veliko, a problema koji vode u katastrofu previše. 

Očekuje se 100 do 150 traktora, a podršku će im doći dati župan međimurski Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. 


Tagovi

Prosvjed Prosvjed OPG-ova Stjepan Jurinec Nezadovoljstvo Nekontroliran uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Treba li sjedište Ministarstva poljoprivrede biti u Osijeku?

1073


Glasova: 575

Da 53,6%

Glasova: 325

Ne 30,3%

Glasova: 173

Svejedno mi je 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎