Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 14.02.2024. 14:50

Hrvatski poljoprivrednici uz europske kolege - dio kreće u prosvjed u ponedjeljak

HPK je Ministarstvu i Vladi poslala 10 zahtjeva poljoprivrednika. Čeka se i odluka na razini EU, moguć je i generalni prosvjed u državama članicama?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.719
  • 167
  • 0

Više od osam sati trajao je jučerašnji sastanak Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore oko ključnog pitanja - pridružuju li se europskim kolegama u prosvjedu. Danas su, pak, zahtjeve navedene u deset točaka poslali resornom Ministarstvu i Vladi. 

Traže sljedeće:

  1. Smanjiti administrativno opterećenje poljoprivrednika; ukinuti geotagiranja fotografija
  2. Oformiti tripartitno povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koji bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti
  3. Pokrenuti izmjenu Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama
  4. Pokrenuti izmjenu strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade
  5. Pojačati kontrolu uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji s Državnim inspektoratom te povećati ulaganje u marketing domaćih proizvoda
  6. Pokretanje i ustrojavanje Uzajamnog fonda iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji (minimalno 100 milijuna eura)
  7. Dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik, te revidiranje Zakona o poljoprivrednom zemljištu
  8. Povećati deminimis potpore na 25.000 eura
  9. Ukinuti plaćanje poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta, po uzoru na komasaciju
  10. Uvesti nacionalnu potporu (kapitalna ulaganja) uz povrat od 40% posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura.

U tim točkama, kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović, definirali su nacionalne probleme u poljoprivredi, koji su specifični i drugačiji od onih u EU, a koje je hitno potrebno rješavati. Ne uvaži li ih se, slijedi prosvjed. 

Generalni prosvjed poljoprivrednika EU?

No, dogovor je da će, prije izlaska na ceste, pričekati 23. veljače kada će se na razini europskog udruženja Copa Cogeca održati sastanak svih EU poljoprivrednika i na kojem bi se trebala donijeti odluka ide li se u generalni prosvjed na razini cijele Europske unije. U međuvremenu će vidjeti i što na njihove zahtjeve kažu Vlada RH i ministarstvo. 

"Ministrica nas je i jučer primila, neke zahtjeve je već spremna prihvatiti, a idemo pričekati što će reći Europska komisija. Vidimo da polako popuštaju oko zelenih politika, poglavito GAEC-a 8", otkriva nam predsjednik Komore i dopredsjednik Copa Cogeca-e. 

Međutim, kako doznajemo od predsjednika Odbora za ratarstvo, Petra Pranjića, neće svi čekati taj 23. veljače. U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji poljoprivrednici izlaze na ceste u ponedjeljak, 19. veljače. Premda on ide mimo HPK, među prosvjednicima će, kaže, biti i predsjednik Odbora za mljekarstvo, Igor Rešetar. 

"Na istoku smo odlučili zasad pričekati što će se dogovoriti u Bruxellesu, ali Mato Brlošić, Antun Vrakić i ja idemo u ponedjeljak u Međimurje dati podršku", kaže Pranjić. 

Prosvjed OPG-ova u Čakovcu 

Da je ta informacija došla i do njega potvrđuje nam i Jakopović otkrivajući da je većinom riječ o ratarima koji su s pravom nezadovoljni prije svega zbog uvoza ukrajinske pšenice. 

"Još prve godine kada je krenula ideja da se ide pomoći Ukrajini, prvi smo graknuli da će to itekako utjecati na proizvođače, poglavito nas u zemljama koje smo samodostatne u žitaricama i na tranzitnoj ruti. Nakon nas su reagirali Rumunji, a tek onda Poljaci", podsjeća. 

Kako doznajemo, premda je prva informacija, ali netočna, bila da će ga predvoditi Igor Rešetar, prosvjed će se održati u Čakovcu u organizaciji OPG-ova dvaju sjevernih županija, međimurske i varaždinske, a voditeljem je imenovan Stjepan Jurinec.

"Znači, organizator su OPG-ovi koji se bave svim granama poljoprivrede, peradarstva, ratarstva, stočarstva, povrćarstva, voćarstva", kaže nam Jurinec otkrivajući da se očekuje 100 do 150 traktora koji će se u 10 sati okupiti kraj Južne obilaznice, na makadamskom putu. 

Plan je oko 11, 11.30 krenuti potom u prosvjednu vožnju, "malo posjetiti trgovačke lance". 

"Gledajte, mi u Međimurju proizvodimo krumpira dovoljno za cijelu Hrvatsku, a uvozi ga se iz Egipta, Cipra... To je kao da ja vozim naftu u Saudijsku Arabiju", opisuje.

Naglašava da je nezadovoljstvo veliko, a problemi - katastrofa. Preko uvoza do niza zahtjeva koji su stavljeni pred poljoprivrednike, među inima i najnovija potreba dostavljanja geotagiranih fotografija. 

"Kad smo ulaziili u EU, nas su bose poslali na trnje", zaključuje Stjepan Jurinec.  


Tagovi

Prosvjed Zahtjevi poljoprivrednika Mladen Jakopović HPK Petar Pranjić Igor Rešetar Copa Cogeca Stjepan Jurinec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer