Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolinda Grabar-Kitarović
  • 04.06.2018. 15:00

Predsjednica kod najboljeg mladog poljoprivrednika: poljoprivreda mora postati sredstvo bogaćenja

Najboljeg mladog poljoprivrednika Ivana Gašića posjetila je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je posljednja četiri dana boravila u Osječko-baranjskoj županiji.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
  • 3.008
  • 293
  • 1

Posjetom najboljeg mladog poljoprivrednika Ivana Gašića u Beketincima kod Đakova, koji će u listopadu predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu, zaključila je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj boravak u Osječko-baranjskoj županiji. Naime, predsjednica je od 1. do 4. lipnja izmjestila ured upravo u ovu županiju te u društvu župana Ivana Anušića obišla mladića koji sa svega 24 godine uspješno brodi poljoprivrednim vodama. 

Ivan Gašić: Za slavlje ima vremena, na prvom mjestu su krave

Podsjećamo, Ivan i njegova obitelj se bave proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka, a u samo nekoliko godina su napravili čudo – od obitelji koja je nakon afere s aflatoksinima s očajem u očima gledala kako sav njihov težak trud nestaje u septičkoj jami, pretvorili su se u pobjednike čiji šampionski sir osvaja nagrade širom Hrvatske, a njihovi sirovi se jedu od Europe do Australije (a nekoliko koluta je završilo i u dalekoj Kini).

Predsjednica je danas odlučila ne davati izjave, međutim, najvažnije je zapravo i rekla jučer kada je boravila u Valpovu. "Unatoč plasiranim poticajima, ne možemo biti zadovoljni trendovima u domaćoj poljoprivredi. Vrijednost domaće poljoprivredne proizvodnje 90-ih je godina iznosila 32 milijarde kuna, a 2016. samo 15,5 milijardi. Istovremeno, u poljoprivredu je plasirano oko 40 milijardi kuna poticaja, pa se s pravom možemo zapitati kako je moguće da smo proizvodnju uspjeli prepoloviti", komentirala je predsjednica i dodala da je očito da se nije ulagalo na pravi način te da je tim brojkama "kumovala" dugogodišnja loša agrarna politika. 

Ipak, pohvalila je mjere koje je do sada poduzelo Ministarstvo poljoprivrede, te rekla da očekuje i nove, koje će "ojačati položaj poljoprivrednika na tržištu, promidžbu domaćih proizvoda, podići svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja".

Ako je Ivan Gašić već sada dokazao da može, zna i hoće, u budućnosti ne smije imati problema

Poljoprivreda, naglasila je, mora postati sredstvo uspjeha i blagostanja, sredstvo bogaćenja, a ne stagniranja, ili čak siromašenja, mora biti djelatnost koja će privlačiti mlade, a ne ih tjerati na iseljavanje.


Tagovi

Kolinda Grabar-Kitarović Ivan Gašić Najbolji mladi poljoprivrednik Predsjednica OBŽ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije