Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 09.07.2013.

Predana kaznena prijava protiv otkupljivača pšenice

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv otkupljivača pšenice zbog protuzakonitog udruživanja radi formiranja cijene pšenice

Foto: RGBStock.com
  • 989
  • 49
  • 0

U ime članova NHS-a i proizvođača pšenice prijavu je u Županijsko državno odvjetništvo odnio predsjednik NHS-a Mato Mlinarić.

Mlinarić je kazao kako su se vodeći otkupljivači pšenice dogovorili oko cijene stvarajući tako monopol i proizvođačima ponudili cijenu od 1,05 kuna po kilogramu, dok je cijena na Budimpeštanskoj burzi u tom trenutku bila 1,25 kuna.

Prema procjeni proizvođača, kazao je Mlinarić, realna cijena bila bi 1,40 kuna po kilogramu. To bi bila cijena s kojom bi se proizvođači pokrili i ne bi poslovali s gubitkom.

Napominje kako se prije, dok nismo bili članica EU-a, cijena bazirala na cijenama s mađarske ili neke druge burze u okružju, a sada to nije tako.

Proizvođači traže da se otkupljivači ponašaju po zakonu i poštuju tržišne cijene koje vrijede na burzama u okružju, a ne da baziraju otkup na dogovorenoj cijeni, jer to ne smiju.

Kršeći Zakon o tržišnom natjecanju i udruživši se otkupljivači su imali namjeru steći protupravnu korist od oko 200 milijuna kuna i na taj način oštetiti proizvođače, ustvrdio je Mlinarić.

NHS očekuje da Državno odvjetništvo pokrene istražne radnje i utvrdi je li bilo nepravilnosti.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Kaznena prijava

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]