• Upisnik trgovaca
  • 12.06.2021. 09:00

Pravilnik o Upisniku trgovaca voćem i povrćem u e-savjetovanju

Upisnik je elektronička baza podataka o trgovcima voćem i povrćem koju vodi ministarstvo nadležno za poljoprivredu.

Foto: Bigstock/ Pixinoo
  • 211
  • 22
  • 0

Otvoreno je novo e-savjetovanje na temu Pravilnik o Upisniku trgovaca voćem i povrćem, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, ovim se Pravilnikom propisuje sadržaj, oblik i način vođenja Upisnika trgovaca voćem i povrćem, mjerila za procjenu rizika od neusklađenosti, kategorije rizika te program izobrazbe i ovlaštenje trgovaca.

Inače, Upisnik je elektronička baza podataka o trgovcima voćem i povrćem koju vodi ministarstvo nadležno za poljoprivredu, a u njega mogu biti upisane osobe koje kupuju, prodaju, uvoze i/ili izvoze te na drugi način stavljaju na tržište Republike Hrvatske navedene proizvode.

"Oni trgovci koji nemaju poslovni nastan na području Republike Hrvatske, ali na njemu povremeno ili privremeno obavljaju poslovne aktivnosti, a pritom su registrirani u jednoj od ugovornica Europskog gospodarskog prostora, upisuju se u Upisnik“, napominju.

Što se tiče obveza, ovlašteni trgovci dužni su, najkasnije do 20. siječnja svake godine, dostaviti Ministarstvu pisanim ili elektroničkim putem izvješće/podatke o obavljenim kontrolama usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima s podacima za prethodnu tržišnu godinu i po jedan primjerak svakog certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima Europske unije za svježe voće i povrće iz Priloga III. Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 543/2011 izdanog u prethodnog kalendarskoj godini.

Ministarstvo će ukinuti ovlaštenje trgovcu, ako se u razdoblju trajanja ovlaštenja utvrdi:

  • da više ne ispunjava uvjete iz članka 9. stavka 2. ovoga Pravilnika
  • ne izvršava obveze iz članka 11. ovog Pravilnika
  • da su kontrolom i/ili inspekcijskim nadzorom dvaput uzastopno utvrđene nepravilnosti pri obavljanju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima za koje je ovlaštenje izdano.

Više o savjetovanju možete pronaći ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 9. srpnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pravilnik Upisnik trgovaca E-savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB