Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 28.03.2019. 14:00

Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta onemogućit će zloporabe?

Novim pravilnikom se uvode i tehnička unaprjeđenja ARKOD sustava na način da se uvodi korištenje "Sentinel satelitskih podataka“ koji predstavljaju skupove optičkih i radarskih podataka! Što još donsoi Pravilnik, pročitajte.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 3.653
  • 314
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici

Tema savjetovanja je: Prijedlog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta

Kako objašnjavaju, obveza donošenja novog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta proizlazi iz novog Zakona o poljoprivredi („Narodne novine“ br. 118/18) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine. Prijedlogom novog pravilnika u odnosu na važeći omogućuje se poljoprivrednicima upis poljoprivrednog zemljišta u ARKOD isključivo uz pravno valjanu dokumentaciju o vlasništvu ili posjedu. Za zemljište koje je već upisano u ARKOD bez dokaza o vlasništvu ili posjedu poljoprivrednici imaju obvezu dostaviti dokaze o vlasništvu ili posjedu do 30. rujna 2019. godine, u protivnom će parcele biti brisane iz ARKOD sustava. Na ovaj način onemogućit će se daljnje zlouporabe i špekulacije prilikom upisa poljoprivrednog zemljišta u ARKOD te osigurati transparentnost sustava.

Novim pravilnikom se uvode i tehnička unaprjeđenja ARKOD sustava na način da se uvodi korištenje "Sentinel satelitskih podataka“ koji predstavljaju skupove optičkih i radarskih podataka koji nastaju u sklopu Copernicus programa Europske unije u nadležnosti Europske agencije za okoliš (EEA) i Europske svemirske agencije (ESA), a koriste se za automatsku i pojedinačnu detekciju promjena na poljoprivrednim površinama u pravilnim vremenskim razmacima od 5 do 6 dana. Korištenjem novih tehnoloških rješenja omogućit će se bolja i učinkovitija kontrola korištenja poljoprivrednog zemljišta.

Savjetovanje je otvoreno do: 11.4.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Zemljište ARKOD Pravilnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]