Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski rad
  • 20.06.2021. 15:00

Prava za sve sezone: ELA podržava pošten rad sezonskih radnika

Procjenjuje se da se svake godine otprilike 850.000 građana EU bavi sezonskim poslovima izvan svoje države podrijetla.

Foto: Depositphotos/ChiPhoto
  • 191
  • 160
  • 0

Europsko nadzorno tijelo za rad (ELA) pokrenulo je kampanju podizanja svijesti pod nazivom "Prava za sve sezone", kojom se skreće pažnja na potrebu promicanja poštenih i sigurnih uvjeta rada sezonskih radnika zaposlenih u državama EU. 

Procjenjuje se da se svake godine otprilike 850.000 građana EU bavi sezonskim poslovima izvan svoje države podrijetla. Mobilni sezonski radnici imaju ista prava na poštene radne uvjete kada borave u drugoj državi EU, s istim radnim i socijalnim pravima kao i lokalni. Međutim, s obzirom na privremenu prirodu njihova posla, mogu biti podložniji nesigurnim radnim i životnim uvjetima, prijevarama ili iskorištavanju. Pandemija Covid-19 pogoršala je njihove uvjete te ih izložila povećanom zdravstvenom riziku.

Kako bi apostrofiralo ove izazove na terenu i zaštitilo poštene radne uvjete, ELA zajedno s Europskom komisijom, državama članicama EU-a i socijalnim partnerima provodi Akcijski plan o sezonskim radnicima. Kao dio ove integrirane akcije, komunikacijska kampanja ima za cilj podizanje svijesti ove vrste radnika i njihovih poslodavaca o njihovim pravima, obvezama i dostupnim savjetodavnim uslugama.

Cosmin Boiangiu, izvršni direktor Europskog nadzornog tijela za rad kaže kako je ovo tijelo stvoreno da bi podržalo zemlje EU i socijalne partnere u osiguravanju da mobilni radnici i poslodavci imaju koristi od poštenih uvjeta prekograničnog rada. "Sezonski radnici ključni su za važne sektore našeg gospodarstva i njihova je aktivnost osobito ranjiva pod utjecajem pandemije Covid-19. Sretni smo što smo počeli ispunjavati svoju misiju podržavajući ih", izjavio je Boiangiu dodajući da države članice EU-a i socijalni partneri znaju da mogu računati na to da će ELA podići svijest o pravima i obvezama i podržati provedbu zakonodavstva EU-a i nacionalnog zakonodavstva. "Pošten rad nije sezonski", zaključio je. 

Sastavni dio Akcijskog plana su i radionice koje ELA organizira s nacionalnim upravama i socijalnim partnerima, zbog prikupljanja i razmjene prakse na temu širenja informacija, pružanja pomoći i dostupnih usluga radnicima i poslodavcima. Kako ističu u priopćenju, spremni su pružiti potporu prekograničnim koordiniranim i zajedničkim inspekcijama usmjerenima na sektore s izraženom sezonalnošću, razmjenjivati metode i prakse s nacionalnim inspekcijama rada te predlagati posjete za razmjenu osoblja širom država članica EU.

Kampanja se provodi od lipnja do listopada 2021. godine, a više možete saznati ovdje


Tagovi

Sezonski rad Pošten rad Europsko nadzorno tijelo za rad Cosmin Boiangiu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!