Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Euromarkt
  • 13.01.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Čeminac

Pranjić: Što je Mercedes u autima, Manitou je kod telehendlera

Stroj je nama već i kratkoročno bio isplativ. Sad kada bi nam netko rekao da će nam ga uzeti, ne znam kako bi radili uopće. Ustvari, ne znam kako smo radili bez njega, kaže Petar Pranjić za teleskopski utovarivač Manitou MLT 737-130 PS+ Premium.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.885
  • 420
  • 0

"Današnje potrebe i poslovi na imanju, posebno zbog nedostatka ljudi, zahtijevaju stroj kao što je ovaj", naglašava Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca u Baranji kojeg smo sa sinom Josipom zatekli u radu s teleskopskim utovarivačem Manitou MLT 737-130 PS+ Premium, s visinom dizanja od 7 metara i 3,7 tona nosivosti.

Kako smo čuli, teleskopski utovarivači Manitou nude visinu podizanja tereta od 4 do 9 metara. Tu je i nosivost od 2.000 do 6.100 kilograma te motori od 75 do 156 KS koji pružaju korisnicima visoku razinu komfora uz izvrsne radne performanse. Moderno dizajnirana kabina omogućava pogled od 360 stupnjeva, a ulazak u nju je jednostavan i siguran zbog vrata sa širokim kutem otvaranja te protukliznih stepenica.

"To je životni san jednog gospodarstva koje radi 150 hektara zemlje i usluge drugim tvrtkama i poljoprivrednicima", napominje Pranjić dodajući da se koristi u mnogim poslovima na njihovu imanju među kojima su utovar žitarica, rasute robe, silaže i stajnjaka te vožnje prikolice.

"Stroj je nama već i kratkoročno bio isplativ. Sad kada bi nam netko rekao da će nam ga uzeti, ne znam kako bi radili uopće. Ustvari, ne znam kako smo radili bez njega", kaže Petar.

Pranjić: Manitou je izmislio teleskopski utovarivač

Navedena marka, dodaje, godinama je bila u njihovu planu nabave i kada su uz potporu fondova mogli doći do nje više nije bilo dileme. "Ne potcjenjujemo druge kuće i marke, ali Manitou je izmislio teleskopski utovarivač. Što je Mercedes u autima, Manitou je kod telehendlera i izuzetno smo zadovoljni", slikovito opisuje. 

Financiranje je išlo sredstvima Programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike koja je ostvario sin Josip. Radilo se o 50.000 eura nepovratnih što je uvelike olakšalo nabavu, a ostatak su platili vlastitim sredstvima. Kod njih je u posjedu tri godine.

Posjeduje ROPS/FOPS kabinu s grijanjem, AC klima uređaj, servo volan... 

Model MLT 737-130 PS+ pogoni Deutz-Fahr od 129 KS, a visina podizanja je 6.900 mm. Posjeduje ROPS/FOPS kabinu s grijanjem, AC klima uređaj, servo volan podesiv po dubini i visini, ali i podesivo zračno sjedalo s grijanjem za vozača Grammer. U kabini je bluetooth USB radio uređaj s mikrofonom, držač za mobitel, roleta na panoramskom staklu za zaštitu od sunca i električno podizanje prozora.

Tu je i JSM joystick s prekidačem za promjenu smjera i gumbima za promjenu stupnja prijenosa, te naslon za ruku s JSM® joystick-om integriran u sjedalo vozača. Postoji mogućnost izbora između automatske i ručne promjene stupnja prijenosa. Opremljen je opcijom ispuhivanja ventilatora hladnjaka motornog i hidrauličnog ulja s automatskim paljenjem svake tri minute. Manitou, koji je kod Pranjića, ima priključak za hidraulične kočnice, struju i kipu prikolice na stražnjem dijelu stroja. Također, opremljen je suspenzijom krana (CRC) te brzom spojkom. 

"Tako primjerice tvrtka s baranjskog područja koja nema dovoljno strojeva za rad, angažira nas kako bi odradili poslove na farmi. Usluga koju pružamo s teleskopskim utovarivačem jako nam je podigla poslovanje", nastavlja Pranjić navodeći da su nabavili i prikolicu za razbacivanje stajnjaka što je bila investicija od približno 30.000 eura, a bez utovarivača posao razbacivanja stajnjaka je nezamisliv. "Morali smo to učiniti jer cijene mineralnog gnojiva divljaju i moramo se okretati stajskom", kaže. 

Obitelj Pranjić stroj je nabavila prije tri godine 

Inovativnost, pouzdanost i izdržljivost francuskog proizvođača teleskopskih utovarivača Manitou čini ga liderom na svjetskom tržištu s više od 30 posto udjela u prodaji novih strojeva. Osim teleskopskih utovarivača, specijalizirao se i za proizvodnju teleskopskih, roto-teleskopskih i terenskih čeonih viličara te samohodnih platformi te je u tim segmentima najkvalitetniji svjetski proizvođač. Tvrtka je osnovana 1958. godine kada započinje s proizvodnjom terenskih viličara, a 1981. godine je započela s proizvodnjom teleskopskih viličara i utovarivača. U francuskom gradu Ancenis proizvode se teleskopski utovarivači i terenski viličari, a u gradu Castelfranco u Italiji roto-teleskopski viličari.

Servisni centri 

Zastupnik u Hrvatskoj je Euromarkt d.o.o. i na tržištu djeluje od 1992 godine. Tvrtka je, kako nam je rekla Antonija Vrkljan, smještena u Zagrebu.

"Zastupnici smo za Manitou, ali i Hyster viličara te XCMG zglobnih utovarivača. Što se tiče Manitoua imamo teleskopske utovarivače svih dimenzija za rad na farmama, bioplinskim postrojenjima te podnim skladištima. Pokrivena je i poljoprivredna i građevinska mehanizacija, a za istaknuti je da imamo tri servisne lokacije", napominje Vrkljan dodajući da je u tvrtki više od 50 zaposlenih, ali polovica djelatnika je u sustavu servisa. Imaju servisne centre Šibeniku, Zagrebu i Ivanić Gradu te mobilne jedinice u Kutini, Osijeku i Donjem Miholjcu.

Razlog velikog broja zaposlenika u sektoru servisa je brzina intervencije koja je vrlo bitna kod strojeva u najmu te prilikom sezone. Svaki serviser koristi servisno vozilo koje je opremljeno alatom i dijagnostičkim uređajima te je potpuno osposobljen za rad na terenu. "U roku od 24 do 36 sati serviser mora biti na lokaciji kako bi odmah pristupio rješavanju problema. U slučaju većih kvarova strojevi se prevoze na servis u Zagreb, a za to tvrtka Euromarkt d.o.o. koristi dva vlastita kamiona", kaže Vrkljan ističući i da se serviseri redovito školuju i obučavaju.

I sam Pranjić ističe korektnu suradnju s tvrtkom Euromarkt, a posebno fleksibilnost kod dogovaranja kupnje i čekanju rješenja europskih fondova. "Hvala Bogu nama intervencija još nije u tri godine zatrebala. Stroj je odličan te još ni akumulator nije bilo potrebno mijenjati. Važno je da obavljamo uredno redovan servis", dodaje. 

Antonija ističe da je i inače najprodavaniji stroj upravo ovaj koji se nalazi i kod Pranjića te da najčešće zadovoljava potrebe poljoprivrednika. Osim navednog modela, vrlo tražen je i veći model MLT 841-145 PS+ kojeg karakteriziraju visina dizanja od 7.5 metara, nosivost od 4.100 kg te motor od 141 ks.

Prodaju i rabljene strojeve

Kod peradarstva, kaže Vrkljan, koristi se najčešće model MLT 625-75 H radi kompaktnosti i visine. Kada usporedimo model MLT 625-75 H s modelom MLT 737-130 PS+ izgleda kao igračka, ali radi se o snažnom stroju za poslove u najim objektima visine do 2 m.  I druga dva branda Hyster i XCMG se isporučuju se poljoprivrednicima, ali Manitou je ipak najtraženiji. Vrlo su im zanimljivi i zglobni utovarivači XCMG koje karakterizira odličan omjer kvalitete i cijene, jednostavno i povoljno održavanje te minimalna količina elektronike (nema DPF). 

Manitou MLT 737-130 PS+ Premium najprodavaniji je njihov stroj, kažu iz Euromarkta

U ponudi imaju i velik broj rabljenih strojeva, a trenutno je u najmu oko 280 viličara i utovarivača za čiji je normalan rad vrlo bitna kvalitetna servisna mreža. "Jer, i mi i klijenti znamo da je svaka minuta novac", zaključuje Antonija Vrkljan.


Fotoprilog


Tagovi

Manitou Teleskopski utovarivač Manitou MLT 737-130 PS+ Premium Petar Pranjić Antonija Vrkljan


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Euromarkt d.o.o.

I. Resnik 45, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 098 202 199, e-mail: ilija@euromarkt.hr web: http://euromarkt.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]