Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 18.11.2014. 17:40

Praćenje europskih trendova u primjeni insekticida?

Insekticidi nove generacije djeluju na jaja, ličinke ili odrasle oblike samo onih štetnika koje želimo suzbiti, a selektivni su na prirodne neprijatelje tih štetnika, tj. korisne organizme.

  • 711
  • 26
  • 0

Pristup zaštiti bilja i standardima proizvodnje se pod utjecajem visokih zahtjeva potrošača danas uvelike mijenja. Naime, konzumenti tj. potrošači postavljaju vrlo visoke standarde, ne samo u finalnom proizvodu, njegovom izgledu i kvaliteti, nego i uvjetima proizvodnje. Danas potrošači žele proizvode čija se proizvodnja temeljila na što manjoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja. Pogrešan je stav potrošača da su pesticidi otrov, naprotiv, sredstva za zaštitu bilja su lijekovi koji zdrav plod donose na stolove.

Nepravilna i prekomjerna primjena sredstava za zaštitu bilja glavni su uzrok negativnih konotacija u viđenju potrošača kada govorimo o sredstvima za zaštitu bilja. Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, postavlja se niz kriterija, propisa i obaveznih edukacija u primjeni sredstava za zaštitu bilja kako bi se osigurala njihova pravilna primjena, a time i potpuno siguran proizvod koji dospijeva na tržište.

Osim brojnih propisa o primjeni, sami proizvođači sredstava za zaštitu bilja u njihovom stvaranju postavljaju sve više kriterije i vode brigu o zaštiti okoliša. Poljoprivredna se proizvodnja stoga sve više okreće proizvodima sigurne učinkovitosti, a manje opasnima za okoliš. Stari tj. zastarjeli pripravci ukidaju se na tržištu Europe, ali i u Hrvatskoj. Zahtjevi tržišta i korisnika kreću se u smjeru manje opasnih, selektivnih pripravaka, a sve u cilju smanjene opasnosti za korisnike i konzumente te očuvanja prirodnih neprijatelja.

Insekticidi nove generacije djeluju na jaja, ličinke ili odrasle oblike samo onih štetnika koje želimo suzbiti, a selektivni su na prirodne neprijatelje tih štetnika, tj. korisne organizme. Povoljne su toksikologije (manje opasni za okoliš i korisnike), bržeg su i dugotrajnijeg djelovanje te su prikladni za primjenu u integriranim sustavima zaštite bilja. Takvi su pripravci između ostalih RUNNER 240 SC, AVAUNT EC i CORGEN 20 SC.

Nova generacija insekticida čuva okoliš

RUNNER 240 SC je novi, ekološki prihvatljivi insekticid za suzbijanje velikog broja štetnika (moljci, leptiri). Djeluje kao regulator razvoja insekata, odnosno djeluje na jaja i ličinke štetnika koji se suzbijaju. U usporedbi s postojećim regulatorima razvoja RUNNER 240 SC spada u vodeće preparate, izuzetno pouzdanog djelovanja. Siguran je za ribe, ptice, biljke, korisne insekte te za rukovatelje i okoliš. Razvrstan je izvan skupine otrova. Nema negativnog utjecaja na bumbare pa se u zemljama Europske unije koristi u plastenicima i staklenicima i u vrijeme cvatnje. U Hrvatskoj je registriran za suzbijanje jabučnog savijača i savijača pokožice ploda na jabukama te pepeljastog i žutog grozdovog moljca na vinovoj lozi. U zemljama Europske unije koristi se i u mnogim povrtnim kulturama (rajčica, kupus, paprika) za suzbijanje štetnih moljaca, sovica i drugih leptira.

AVAUNT EC je novi toksikološki povoljan insekticid za suzbijanje žutog i pepeljastog grozdovog moljca. Avaunt EC ima kontaktno, digestivno djelovanje na jaja i sve stadije ličinki štetnika. Zbog takvog načina djelovanja izrazito je selektivan što povećava sigurnost za korisne organizme. Dozvoljena je primjena u povrću, voću i vinovoj lozi za suzbijanje moljaca, savijača, sovica i ostalih leptira.

Prvi izbor svih europskih voćara i vinogradara

Coragen 20 SC

CORAGEN® 20 SC je noviji insekticid na hrvatskom tržištu, besprijekorne učinkovitosti uz istovremeno najpovoljniji ekotoksikološki profil na europskoj razini. Ovaj je insekticid u nekoliko navrata nagrađivan od strane europskih komisija za zaštitu bilja, zbog visoke učinkovitosti i minimalnog utjecaja na okoliš. CORAGEN® 20 SC je insekticid koji pruža gotovo trenutni učinak i dugotrajnu zaštitu pri različitim uvjetima proizvodnje. Njegova dugotrajna zaštita omogućava manji broj tretiranja i bolju kvalitetu konačnog proizvoda, a niska doza primjene minimalizira utjecaj na okoliš. Lokalno sistemičnog je djelovanja, što znači da će se vrlo lako proširiti sa tretiranog na netretirani dio lista i osigurati zaštitu cijele lisne površine.

U Hrvatskoj CORAGEN® 20 SC ima dozvolu za primjenu u jabukama, kruškama, nektarinama, breskvama, šljivama, vinovoj lozi, kukuruzu i kukuruzu šećercu te krumpiru za suzbijanje savijača, lisnih minera, moljaca, krumpirove zlatice i dr. u prosječnoj dozi primjene 16-20 ml na 100 l vode. Zbog povoljnog toksikološkog profila i niske doze aplikacije, CORAGEN® 20 SC je prvi izbor svih europskih voćara i vinogradara. Njegova kemijska i fizikalna svojstva, u kombinaciji s visokom insekticidnom aktivnošću, koja rezultira dugotrajnom zaštitom i učinkovitom borbom protiv štetnika, čine ga besprijekornim novim preparatom u zaštiti bilja.


Tagovi

AgroChem Maks Insekticidi Europski standardi Primjena insekticida Selektivni insekticidi Zaštita okoliša Runner 240 SC Avaunt EC Coragen 20 SC Ekotoksikološki profil Žuti moljac Pepeljasti moljac Jabučni savijač


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]