Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 28.10.2016. 19:00

Pozitivan rast Petrokemije u 2016.

Ostvarenim rezultatom potvrđuje se nastavak pozitivnijeg trenda poslovanja te daljnja stabilizacija Društva.

Foto: pixabay, harrystilianou
  • 927
  • 95
  • 0

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je jučer rezultate poslovanja u prvih devet mjeseci 2016. godine. U tom je razdoblju tvrtka ostvarila ukupne prihode od 1.438,1 milijun kuna, ukupne rashode od 1.467,8 milijuna kuna te je iskazala gubitak u poslovanju od 29,7 milijuna kuna ili 2,1% od ukupnih prihoda, što je za 22,1 milijun kuna manji gubitak u odnosu na isto razdoblje 2015. kada je gubitak iznosio 51,8 milijuna kuna.

Ostvarenim rezultatom potvrđuje se nastavak pozitivnijeg trenda poslovanja te daljnja stabilizacija Društva.

Stabilizacija i pozitivan rast

Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je pozitivan u iznosu od 51,2 milijuna kuna. Na razini prvih devet mjeseci 2016. ukupni prihodi manji su za 25,1% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, dok su ukupni rashodi manji za 25,6%.

Ovi podaci ukazuju na smanjeni obujam poslovanja zbog prodaje manjih količina mineralnih gnojiva i nižih prodajnih i nabavnih cijena, ali je evidentno poboljšanje financijskog rezultata, unatoč nepovoljnoj situaciji na globalnom tržištu koju karakterizira izraziti pad cijena mineralnih gnojiva.

Povećanje ulaganja

Treba naglasiti kako u izvještajnom razdoblju ostvarena razina ulaganja u investicije iznosi 137,6 milijuna kuna, što je povećanje od 93,2 milijuna kuna u odnosu na prvih devet mjeseci 2015.

Tijekom srpnja i kolovoza izvršen je kapitalni remont tijekom kojeg su provedene sve nužne održavateljske aktivnosti koje osiguravaju rad proizvodnih postrojenja Petrokemije d.d. u naredne dvije godine, uz provođenje energetske investicije "Visokotlačni cjevovod prirodnog plina" i ekološke investicije u vidu smanjenja emisije onečišćujućih tvari u otpadnim vodama postrojenja za proizvodnju uree, a sukladno obavezi iz Rješenja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.

Foto: pixabay, harrystilianou002


Tagovi

Petrokemija Dobit


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo