Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 19.02.2016. 07:20

Pozitivan financijski pomak Petrokemije

Prošlogodišnji rezultati poslovanja ukazuju na značajno poboljšanje tržišne pozicije i uravnoteženje ulazno-izlaznih cijena.

  • 602
  • 69
  • 0

Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je jučer rezultate poslovanja u prošloj godini. U 2015. tvrtka je ostvarila ukupne prihode od 2.569,5 milijuna kuna, te ukupne rashode od 2.662 milijuna kuna. Na razini 2015. ukupni prihodi veći su 14,6 % u odnosu na 2014. godinu, dok su ukupni rashodi manji za 1,5 posto.

Bolja tržišna pozicija i uravnoteženje cijena

Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je pozitivan u iznosu od 51,9 milijuna kuna dok je u prethodnoj godini bio negativan 312,6 milijuna kuna. Gubitak u poslovanju iznosi 92,5 milijuna kuna ili 3,6 posto od ukupnih prihoda, dok je u prethodnoj godini gubitak iznosio 460,2 milijuna kuna, što ukazuje na pozitivan pomak u financijskom rezultatu od 367,7 milijuna kuna.

Ovi podaci ukazuju na značajno poboljšanje tržišne pozicije i uravnoteženje ulazno - izlaznih cijena. Treba naglasiti kako je u izvještajnom razdoblju došlo do visokog rasta tečaja USD što je zbog nabavljanja prirodnog plina u cijenama utvrđenima u ovoj valuti pojedinačno najznačajniji financijski rizik u poslovanju Petrokemije d.d.

Zaključeno je kako će poslovna pozicija tvrtke u 2016. godini ovisiti o brojnim parametrima čije je učinke vrlo teško predvidjeti. To su prije svih kretanje cijena mineralnih gnojiva i sirovina za njihovu proizvodnju na svjetskom tržištu, tečaj kune prema USD i EUR- u, kao i njihov međuodnos te cijena poljoprivrednih proizvoda.


Tagovi

Petromenija Mineralna gnojiva Tržište Financijski rezultat


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer