Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrazovanje u poljoprivredi
  • 18.10.2018. 18:00

Požeška Poljoprivredna škola postala Regionalni centar kompetentnosti

25 škola u Hrvatskoj dobilo je tu čast, a požeška institucija jedna je od tri poljoprivredne škole u Hrvatskoj imenovane Regionalnim centrom kompetentnosti.

Foto: Youtube/screenshot
  • 589
  • 49
  • 0

U srpnju ove godine Poljoprivredno-prehrambena škola Požega imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede, stoga je u prostorijama institucije predstavljen ovaj iznimno značajan segment napretka popularne požeške ratarnice. 25 škola u Hrvatskoj dobilo je tu čast, a požeška institucija jedna je od tri poljoprivredne škole u Hrvatskoj imenovane Regionalnim centrom kompetentnosti.    

"Izuzetno smo ponosni i možemo reći da se rad i trud isplatio. Jako smo zadovoljni što smo imenovani Regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi. Od devet poljoprivrednih škola, tri su prošle. Važno je privući učenike iz drugih županija. Zato imamo dobre partnere: naše susjedne škole i đački dom te partnere iz Virovitičko podravske županije. Inovativnošću i novim metodama učenja i utemeljenošću na radu privući ćemo učenike iz cijele zemlje", rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Vrijednost projekta oko 50 milijuna kuna

Tako je Poljoprivredno-prehrambena škola dobila mogućnost uz pomoć fondova EU nabaviti novu opremu, podići nove nasade, izgraditi farme krava i svinja, ostvariti nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje te mogućnost za još više konkretne praktične nastave. 

Vrijednost projekta je oko 50 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena za adaptacije, rekonstrukcije, nadogradnje te edukaciju.   

"30 milijuna kuna je iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, gdje su predviđene adaptacije, rekonstrukcije, ulaganja u laboratorije i praktikume u sustavu strukovnog obrazovanja, a 20 milijuna kuna je iz Europskog socijalnog fonda. Ta sredstva su namijenjena za edukaciju", pojašnjava Marija Grgić. 

Osnivač Poljoprivredno-prehrambene škole je Požeško-slavonska županija, a prema riječima župana, projekt Regionalni centar kompetentnosti visoko će podići razinu obrazovanja u požeškoj škola. 

Pitomačka srednja škola je partner projektu

"To je izuzetno bitno. Danas pripremamo odgovore kojim smjerom možemo ići. Mi ovdje moramo pronaći model, a to ćemo upravo postići kroz ovakve centre kompetencija, da učenici koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje mogu biti sposobni voditi OPG, biti dobri i izvrsni gospodarstvenici, koordinatori te osobe koje će se povezati kroz proizvođačku organizaciju ili zadrugarstvo", rekao je Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan. 

Partner Poljoprivredno-prehrambene škole Požega u ovom vrijednom projektu je srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

"Škola u Požegi, koju smo odabrali za partnera, je imala uistinu kvalitetno pripremljene projekte, već gotove i spremne stvari za koje se pripremaju unatrag nekoliko godina kako bi postali uspješan Regionalni centar kompetentnosti. Mi kao partneri smo prepoznali to na vrijeme, iako smo pregovarali s nekoliko škola, ali smatrali smo da najbolju startnu poziciju ima srednja poljoprivredna škola u Požegi. Ima najveću tradiciju i najbolje pripremljene projekte", rekao je Josip Ivoš , ravnatelj srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače. 

"Imamo izuzetnu suradnju s Požeško-slavonskom županijom, u svakom pogledu. Prilikom odabira ovog projekta za parttnera smo odabrali ovu poljoprivrednu školu. Važno je napomenuti da će od 50 milijuna kuna 20 biti za edukaciju. Svjesni smo stalnog tehnološkog napretka u cijelom svijetu pa tako i kod nas, stoga je edukacija izuzetno bitna", rekao je Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije.

Laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja

Kao dio strategije Regionalnog centra kompetentnosti je i projekt "Laboratorijima do kvalitetnijeg obrazovanja". Uređen je i opremljen suvremeni školski laboratorij za tlo i dio analitičkog laboratorija. Za spomenuti projekt odobrena je potpora u iznosu od 463.147 kuna.

"Sve proizvodnje počinju od tla. U našem laboratoriju moći će se obavljati pedološke analize tla, što znači fizikalna svojstva tla. Zatim ćemo moći obavljati agrokemijske analize tla - utvrđivanje hraniva u tlu, kalija, fosfora, nitratnog dušika, ali i u vodi. Nama je najvažnije da naši učenici znaju pravilno uzorkovati tlo. Imamo sonde za izlazak na teren, kovčeg za brzu kolorimetrijsku analizu tla i mislim da će takvi educirani učenici biti dobri poljoprivredni proizvođači", rekla je Ankica Pavlović, profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.  

Od velike važnosti je i analitički laboratorij, za koji je nabavljen velik dio namještaja i uređaja.

"Opremili smo se sa suvremenim uređajima za određivanje masnoća u hrani. To nam može pridonijeti kod proizvodnje različitih prehrambenih proizvoda i kod kontrole proizvoda od voća i povrća. Možemo analizirati gotovo sve parametre vina.  Možemo raditi analize alkohola i kiselina. Imamo puno mogućnosti, ali moramo proći edukaciju", rekla je Katarina Džalto, profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.  


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Regionalni centar kompetentnosti Obrazovanje Oprema Nasadi Farma Projekt


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]