Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 21.07.2022. 10:30

Požar u Kopačkom ritu: Izgorjelo 40 hektara, vatra zahvatila i minsko područje

Čak 48 vatrogasaca na krajnjem istoku Parka prirode "Kopački rit" borilo se s vatrom. Gorjele su i rolo bale na našičkom području te trava, makija i nisko raslinje na otoku Braču.

Foto: HVZ
  • 421
  • 46
  • 0

Požar suhe trave buknuo je jučer poslijepodne na području između baranjske općine Bilje, na krajnjem istoku Parka prirode "Kopački rit", a bio je zahvaćen i dio u blizini minski sumnjivog područja, rekao je zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca Zoran Pakšec.

Vatra je zahvatila travu uz nasip na procijenjenoj površini od 40 ha, a gašenje je otežavala i činjenica da se dio požarišta nalazi u miniranom području, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) dodavši da se s vatrom borilo 48 vatrogasaca.

"Vatrogasci su i dalje na dežurstvu, ali više nema opasnosti od širenja požara", izjavio je Zdravko Cvenić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije. Kako kaže, vjetar je jučer pospješio njegovo širenje, ali su ga uspjeli zaustaviti uz cestu i uz kanal koji dijeli Baranju od Kopačkog rita.

Jučer u 18 sati stavljen je pod nadzor, ali su vatrogasci DVD-a Bilje i Lug ostali dežurati cijelu noć.

U gašenju su sudjelovali vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe (JPVP) Osijek, ali i pripadnici nekoliko osječkih te baranjskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Izgorjelo 50 rolo bala

Također, jučer je buknuo još jedan požar i to oko 12 sati u dvorištu obiteljske kuće u Vučjaku Feričanačkom. Suhu travu zapalila je 66-godišnjakinja, a vatra se izmaknula kontroli i proširila na rolo bale slame na farmi te je tom prilikom izgorjelo njih oko 50, objavila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Feričanci, a policija je obavila očevid.

I brački su vatrogasci tijekom noći sanirali požar koji je u popodnevnim satima izbio na otvorenom prostoru na otoku Braču-predio Milna.

Kako navodi HVZ, zahvaćena je trava, makija i nisko raslinje na površini od 2,5 ha, a u gašenju tijekom dana su sudjelovala dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, jedan helikopter za prijenos spremnika za vodu te ukupno 37 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila.

Lokaliziran je u 20:50, a tijekom noći na požarištu su ostali pripadnici DVD Milna sa 10 vatrogasaca i tri vozila koji su vršili sanaciju.

"I dalje je aktivan onaj na području Kostanjevice na Krasu, na području Slovenije, na koji je upućen jedan Canadair te devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP-a Pula, Poreč, Umag i Pazin", napomenuli su iz HVZ-a. 

Upozorenje građanima

Iz policije upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Podsjećaju na sljedeće:

  • Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije
  • Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti
  • Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
  • Spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto
  •  Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću
  • Zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
  • Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja ga izazove propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja ga izazove iz nehaja, što je najčešći slučaj kod onih otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.

Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o njemu.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, upozoravaju iz policije. 


Tagovi

Požar Kopački rit Rolo bale Zoran Pakšec


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]