Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 18.02.2019. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Glogovac

Požar progutao farmu, više tisuća pilića se ugušilo

Materijalna šteta procjenuje se na više desetaka tisuća kuna.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL (ilustracija)
  • 923
  • 117
  • 0

Više tisuća pilića ugušilo se tijekom požara koji je u subotu oko 2 sata ujutro izbio na peradarskoj farmi u Glogovcu kod Koprivnice, priopćila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Očevidom je nakon gašenja požara, utvrđeno da se vatra pojavila u kotlovnici farme uslijed kvara na upravljačko-regulacijskom dijelu plamenika kotla na lož ulje. Potom se proširila na krov kotlovnice i samu farmu u kojoj su bili pilići.

Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Koprivnica i lokalnih DVD-a, a materijalna šteta procjenjuje se na više desetaka tisuća kuna.

Podsjećamo, sličan požar dogodio se i prošle godine u Đakovu.  U svega pola sata, izgorjela je farma pilića Josipa Glavaša. U dim je otišlo 14 godina rada i truda, a srećom u pilićarniku u koji stane 17.000 pilića, u trenutku izbijanja požara nije bilo ni jedno pile jer su ih iz Vindije trebali dovesti u ponedjeljak.    

Požar progutao farmu pilića, šteta milijunska!

Kako je navela osječko-baranjska policija, očevidom, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, utvrđeno je da je do požara došlo uslijed kvara na uređaju takozvanom "termogen". Uređajem se zagrijavao unutarnji prostor. Zapalili su se gorivi dijelovi, a vatra se proširila i na ostatak objekta. Materijalna šteta iznosi oko milijun kuna.

Prošle nas je godine šokirao i požar na svinjogojskoj farmi PIK-a Vinkovci u Andrijaševcima u kojemu je, pokazalo se u konačnici, izgorjelo 10.000 svinja i praščića. 

Kako je izvijestila vukovarsko-srijemska policija, požar koji je izbio oko 18 sati, su uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Vinkovaca gasili i vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz susjednih mjesta. Kao uzrok požara spominjao se kvar na električnim instalacijama. Farma Andrijaševci prva je novoizgrađena farma za proizvodnju prasadi u PIK-u Vinkovci s kapacitetom 1.400 krmača igodišnjom proizvodnjom od 33.000 prasadi za tov.


Tagovi

Požar Farma pilića Šteta Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).