Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita radnika
  • 11.12.2015. 08:20

Povjerenstvo za zaštitu na radu u poljoprivredi

Osnivanje Povjerenstva za zaštitu na radu prva je sektorska suradnja u području zaštite na radu kojom socijalni partneri, sindikati i poslodavci, potvrđuju kontinuiranu suradnju na unapređenju poslovnih procesa.

Foto: PPDIV
  • 222
  • 23
  • 0

Predsjednik HUP-a, Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, Goran Pajnić i predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene, duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske (PPDIV), Šimo Orešković, zajedničkim su se potpisom odluke obvezali osnovati Povjerenstvo za unapređivanje zaštite na radu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru koje će biti formirano u roku 15 dana od potpisivanja.

Po četiri člana dat će poslodavci i sindikat

Bit će to stalno radno tijelo poslodavaca i sindikata, a osniva se radi praćenja stanja u zaštiti na radu u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Imat će osam članova od kojih četiri predstavnika poslodavaca i četiri predstavnika sindikata. Prilikom imenovanja svojih predstavnika, poslodavci i sindikati će nastojati osigurati zastupljenost predstavnika i iz malih, srednjih te velikih poslovnih subjekata, navode iz organizacija.

"Članice HUP - Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, generiraju preko 70% novostvorene vrijednosti sektora te zapošljavaju oko 60% radnika i zato moraju biti predvodnik dobrih praksi. Snažna proizvodnja, temeljena na sigurnim uvjetima rada, u interesu je i poslodavaca i radnika", izjavio je predsjednik HUP-a, Goran Pajnić.

U poljoprivredi i prehrambenoj industriji zaposleno je 60% radnika

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) kazao je da je zaštita na radu iznimno važna aktivnost u radu ovoga sindikata.

"Posebno je važan dio zakona o osposobljavanju radnika na siguran način, obvezu obavještavanja i savjetovanja poslodavaca sa radničkim vijećem, odnosno, sa sindikatom pogotovo u pogledu postavljanja nadzornih uređaja kao sredstva zaštite na radu kao i obveze poslodavca u vezi s prevencijom stresa uzrokovanog na radu ili u svezi s njim", zaključio je Orešković.

Cilj je stvoriti sigurnu i zdravu radnu okolinu

"Zavod za unapređivanje zaštite na radu kroz partnersku mrežu u suradnji sa socijalnim partnerima na razini poljoprivredno-prehrambenog kao i drugih sektora, pozitivno će djelovati na stvaranje stimulativne, sigurne i zdrave radne okoline. Želimo da zaštita na radu postane sastavni dio svake poslovne politike i društveno odgovornog poslovanja, a mi ćemo u tome biti dobar partner i aktivna potpora", istaknuo je Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Osnivanje Povjerenstva za zaštitu na radu prva je sektorska suradnja u području zaštite na radu kojom socijalni partneri, sindikati i poslodavci, potvrđuju kontinuiranu suradnju na unaprjeđenju poslovnih procesa.

Foto: PPDIV


Tagovi

HUP PPDIV Goran Pajnić Povjerenstvo Zaštita na radu Poljoprivredno-prehrambeni sektor Šimo Orešković Vitomir Begović Sindikat


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]