Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 13.12.2015. 10:20

Povijesni sporazum: kraj fosilnih goriva!

Svjetski klimatski izaslanici postigli su povijesni sporazum u subotu u Parizu postavljajući pretpostavke za preobrazbu svjetskog gospodarstva temeljenog na fosilnim gorivima u narednim desetljećima kako bi se zaustavilo globalno zatopljavanje.

Foto: depositphotos.com
  • 456
  • 74
  • 0

Predstavnici 195 zemalja usvojili su u subotu u Parizu svjetski sporazum bez presedana o klimi za borbu protiv zagrijavanja planeta. Prihvaćajući dokument od sveukupno 31 stranicu, zemlje su se obvezale da će ograničiti prosječno globalno povećanje temperature na manje od 2 stupnja Celzija. Predsjednik COP21 Laurent Fabius na kraju summita dobio je i višeminutni gromoglasan pljesak.

Zemlje na konferenciji u Parizu prihvatile su međunarodni sporazum usmjeren na preobrazbu gospodarstva utemeljenog na fosilnim gorivima i usporavanje globalog zagrijavanja.

Prvi globalni klimatski sporazum koji obvezuje, kako bogate, tako i siromašne zemlje na zauzdavanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se krive za zagrijavanje planeta, postavlja ključni dugoročni cilj uklanjanja emisija stakleničkih plinova koje proizvodi čovjek u ovome stoljeću.

Preusmjeravanje svjetskog gospodarstva

Ugovor će stupiti na snagu 2020. i treba omogućiti preusmjeravanje svjetskog gospodarstva prema modelu bez ili s malo ugljika. Takva revolucija uključuje progresivno napuštanje fosilnih izvora, ugljena, nafte i plina koji dominiraju svjetskom energetskom proizvodnjom.

Sporazum pokreće veliki mehanizam revizije planova ograničenja i smanjenja emisija, a pošto su nevladine organizacije i znanstvenici upozorili da će za to 2025. biti prekasno, mehanizam obvezne revizije će biti pokrenut 2020. Tekst sadrži i načelo razlikovanja, po kojem se razvijene zemlje trebaju više uključiti u borbu protiv zagrijavanja u ime njihove povijesne odgovornosti za emisije plinova s učinkom staklenika.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

COP21 Fosilna goriva Globalno zatopljenje Ugljik


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]