Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 27.09.2013. 07:55

Povećano povlačenje novca iz EU fonda IPARD

Samo u mjesecu rujnu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplatila je 15 milijuna kuna.

Foto: www.index.hr
  • 456
  • 22
  • 0

Tijekom mjeseca rujna Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 15 milijuna kuna za završene IPARD projekte. Kako se bliži kraj godine, zahtjevi za isplatu završenih projekata (refundacija uloženih sredstava) pristižu u sve većem broju. Nakon 18 natječaja provedenih u protekle 3 i pol godine za 6 IPARD mjera, Agencija za plaćanja do sada je ugovorila 330 projekata s ukupnim iznosom ulaganja od 1,2 milijarde kuna (s ugovorenim iznosom potpore od 674,8 milijuna kuna).

Najbrojniji projekti odnose se na sektor ruralnog turizma (Mjera 302 - Diversifikacija razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti) te u sektoru voća i povrća (Mjera 101 - Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice). Najviše projekata dolazi iz Istarske i Osječko-baranjske županije, a uspješno ih prate Zagrebačka, Varaždinska te Sisačko-moslavačka županija.

Iskoristivost sredstava IPARD programa značajno je povećana u odnosu na prethodne godine, a pogotovo u odnosu na SAPARD program. Tijekom 2011. godine isplaćeno je samo 12 IPARD projekata, dok je u 2012. godini isplaćeno 58 projekata u iznosu od 125 milijuna kuna. U 2013. godini do sada je isplaćeno 67 milijuna kuna za 49 završenih projekata, a od toga je u rujnu isplaćeno 15 milijuna kuna za 14 projekata.

Europski fond za ruralni razvoj, koji slijedi nakon IPARD programa - hrvatskim poljoprivrednicima pružit će puno više mogućnosti od IPARD programa i deseterostruko više novca za razvoj njihova poslovanja te općenito za bolju kvalitetu života u ruralnom prostoru.

Foto: www.index.hr


Tagovi

IPARD EU fond Europski fond za ruralni razvoj Ruralni turizam APPRRR Istarska županija Osječko-baranjska županija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]