Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jedinice lokalne samouprave
  • 22.07.2015. 13:10

Povećana plodnost tla u OBŽ!

Projekt je vrijedan milijun kuna, od čega 40% sufinancira Županija, isto toliko izdvajaju jedinice lokalne samouprave, a ostatak plaćaju krajnji korisnici. Tlo će se analizirati do kraja ove godine.

Foto: Općina Vladislavci
  • 341
  • 30
  • 0

S preporukama za gnojidbu koje su poljoprivrednici prihvatili, na području Osječko-baranjske županije povećala se plodnost tla. Rezultat je to provedbe višegodišnjeg projekta kontrole i analize tla koji je obvezan i prema standardima Europske unije. Osječko-baranjska županija provodi ga već dvanaestu godinu za redom.

Porasla plodnost tla u OBŽ!

"Radi se o kompletnoj obradi tla koju provodi Agencija za poljoprivredno zemljište. Oni uzimaju uzorke, analiziraju ih, a Poljoprivredni fakultet interpretira rezultate i savjetuje oko gnojidbe. Takva je i zakonska odredba prema kojoj je analiza potrebna kod zakupa i uvođenja u posjed, ali i kod isteka, odnosno svakih pet godina", tumači osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić koji je stavio još jednom potpis na Sporazum o provedi Projekta kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima s predstavnicima 40 jedinica lokalne samouprave, Poljoprivrednog fakulteta i Agencije za poljoprivredno zemljište.

Koordinacija JLS

Koordinacija jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije o provedbi Programa ruralnog razvoja.

Projekt je vrijedan milijun kuna, od čega 40% sufinancira Županija, isto toliko izdvajaju jedinice lokalne samouprave, a ostatak plaćaju krajnji korisnici. Tlo će se analizirati do kraja ove godine.

Okupljeni predstavnici jedinica lokalne samouprave iskoristili su trenutak pa su porazgovarali i o provedbi mjera iz Programa ruralnog razvoja. Županijska razvojna strategija koja je podloga i temelj za projekte EU nije se mijenjala tri godine jer nije donešena nacionalna razvojna strategija.

"U županijskom proračunu rezervirano je dva milijuna kuna za dokumentaciju onih projekata koji će se aplicirati prema fondovima EU, a proizlaze iz Programa ruralnog razvoja do 2020.

OBŽ će "posuditi" novac iz proračuna za projekte koji će se aplicirati prema EU.

Jedinice lokalne samouprave temeljem toga moći će dobiti 50% novca vrijednosti projektne dokumentacije, odnosno 250.000 kuna što je dragocjena pomoć budući su se do sada morale kreditno zaduživati kod banaka uz visoke kamate", objasnio je Šišljagić napominjući kako se na neki način radi o posudbi sredstava iz županijskog proračuna koja će se vratiti kada EU prihvati projekt.

Financiranje ruralnog razvoja općina i gradova!

Osječko-baranjska županija vodeća je u Hrvatskoj po broju provedenih projekata, kao i njihovoj ukupnoj vrijednosti. "Program ruralnog razvoja do 2020. godine otvara široke mogućnosti jedinicama lokalne samouprave za obnovu sela, ruralni kao i razvoj komunalne i društvene infrastrukture, odvodnju. U svim segmentima smo se dobro pripremili za korištenje toga programa, pa vjerujem kako će i u njemu Osječko-baranjska županija prednjačiti u Hrvatskoj", dodaje on.

Općina Trnava već ima spremne dokumente i projekte za prijavu na natječaj čim bude raspisan. "Riječ je u prvom redu o infrastrukturnim objetima, vodovodu kako bismo pokrili cijelo područje općine, a onda prešli na kanalizaciju", kaže načelnica Općine Trnava Irena Mikić Brezina.

Vladislavčani čekaju natječaj za mjeru 7.4, a u pripremaju dokumentaciju i za mjeru 7.2. "U tijeku je priprema cjelovitog uređenja kanalske mreže i ozelenjavanja malih površina. Projektna dokumentacija je skupa, ali ćemo iskoristiti mogućnosti partnerskog odnosa s Osječko-baranjskom županijom", poručuje Marijan Tomas, načelnik Općine Vladislavci.

Foto: Općina Vladislavci


Tagovi

Program ruralnog razvoja Osječko-baranjska županija Jedinice lokalne samouprave Plodnost tla Kontrola Analiza Poljoprivredni fakultet Agencija za poljoprivredno zemljište Europska unija Zakup Kontrola tla Vladimir Šišljagić Agencija za zemljiš


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.