Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 07.04.2022. 13:00
  • Crna Gora

Potvrđena ptičja gripa u Crnoj Gori

Ptičja gripa, podtip H5M1, potvrđen je kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Foto: Facebook/Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore
  • 121
  • 76
  • 0

Virus avijarne influence, ptičje gripe, podtipa H5N1 kod divljih ptica, potvrđen je kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka, u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, u susjednoj Crnoj Gori, objavila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 

Ističu kako je prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE) ovaj tip ptičje gripe potvrđen u brojnim europskim zemljama, naročito onima u okruženju, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosni i Hercegovinu, Kosovo, Hrvatsku te je bilo očekivano da će se bolest pojaviti i u Crnoj Gori. 

Zaraženi kudravi pelikani

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je na svojoj Facebook stranici objavio da je riječ o 10 uginulih jedinki kudravog pelikana. "U opasnosti je ikona Skadarskog jezera, nježni bijeli div sa Pančevih oka, najuspješnija priča o zaštiti prirode u zemlji", upozoravaju dodajući da je ove godine kolonija dva puta izgubila gniježđenje, a sve uslijed kontinuiranog uznemiravanja od strane krivolovaca i nedostatka kontrole i efikasne reakcije nadležnih službi uprave parka na jezeru. 

"Ne smijemo dozvoliti da priča o ptičjoj gripi bude svedena na isključivi rizik prelaska na domaću perad. Gubitak pelikana za našu državu novčano je nemjerljiv, a njihov opstanak nema cijenu", ističu očekujući od svih relevantnih institucija da ovom problemu pristupe ozbiljno kako bi širenje sveli na najmanju moguću razinu. 

Mjere sprječavanja zaraze

Zbog rizika od prenošenja virusa s divljih ptica na domaću perad, utvrđene su granice zaraženog, odnosno ugroženog područja i mjere koje će se u njima provoditi, a kako bi se suzbilo i spriječilo širenje ove zarazne bolesti. Zaraženim se smatra područje od najmanje 3 km u radijusu, a ugroženim krug od najmanje 10 km u radijusu od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice.

Podsjećaju da je na snazi Naredba kojom je propisano obavezno zatvaranje domaće peradi i ptica u objektima na gospodarstvu te da je u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod peradi i ptica na gospodarstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.


Tagovi

Ptičja gripa Crna Gora Divlje ptice Zaraza Skadarsko jezero H5N1 Kudravi pelikan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!