Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 19.06.2018. 09:00

Potrošački patriotizam ili zašto Poljaci radije kupuju domaće proizvode

Čak je 60% ispitanika odgovorilo da preferiraju kupnju povrća i voća iz Poljske, čak i ako su skuplji od onih stranih.

Foto: Wikimedia Commons/Zygmunt Put
  • 346
  • 38
  • 0

Većina Poljaka radije kupuje domaće voće i povrće, čak i kada su skuplji. Ne radi se samo o pukom patriotizmu. Poljaci jednostavno vjeruju da su domaće jagode ili jabuke ukusnije od uvoznih.

Zaključak je to ankete provedene na zahtjev Wirtualne Polske, u kojem je 64 posto ispitanika izjavilo da je za njih važno znati zemlju porijekla plodova koje kupuju što za njih 28 posto ipak nije bilo bitno, navodi FreshPlaza

Gotovo isti broj ljudi, njih 60% je odgovorio da preferiraju kupnju povrća i voća iz Poljske, čak i ako su skuplji od inozemnih. Samo 19% ispitanika negativno je odgovorilo na ovo pitanje.

Jedan od razloga, ako ne i glavni, takvog izbora moglo bi biti uvjerenje da su domaće jagode, jabuke, krastavci ili rajčica jednostavno zdraviji i ukusniji. Ovo mišljenje dijeli 68 posto ispitanika.

Prema riječima predsjednika Nacionalnog udruženja proizvođača voća i povrća, Witolda Bogute, Poljake sve češće vodi potrošački patriotizam.

"Ovo je za nas pozitivan trend koji se razvija već neko vrijeme, a u drugim je zemljama svakodnevna stvarnost - da kupujete, poštujete i cijenite proizvode proizvedene u vašoj zemlji", rekao je Boguta.

Boguta tvrdi da su rezultati istraživanja i mišljenje o kvaliteti domaćih proizvoda potvrđeni i u stvarnosti. 

"Poljsko povrće i voće je ukusnije i sigurnije, budući da su proizvedeni u nezagađenom okolišu, najviše kada govorimo o kvaliteti tla. U drugim zemljama to nije uvijek slučaj", tvrdi Boguta koji smatra da su takvi rezultati istraživanja rezultat dobre prakse poljskih uzgajivača.


Tagovi

Potrošački patriotizam Domaći proizvodi Poljska Wotold Boguta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]