Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezadovoljstvo na vrhuncu
  • 16.08.2013.

Potpuna blokada!

Od 16 sati nezadovoljni poljoprivredni proizvođači, koji već deseti dan prosvjeduju diljem Hrvatske, započeti će potpunu blokadu svih prometnica.

  • 1.096
  • 120
  • 0

Od 16 sati nezadovoljni poljoprivredni proizvođači, koji već deseti dan prosvjeduju diljem Hrvatske, najavili su potpunu blokadu svih prometnica, jedan je od zaključaka s današnjeg sastanka predstavnika seljačkih udruga, održanom u Retkovcima, a s kojega je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću poslana još jedna poruka o potrebi što hitnijeg njegovog susreta s predstavnicima seljačkih udruga dok je od javnosti zatražena podrška prosvjedima.

"Do 18 sati dajemo rok premijeru Zoranu Milanoviću da se očituje namjerava li se sastati s nama i gdje će se taj sastanak održati, u Slavoniji ili Zagrebu, a potom tražimo od njega da u narednih dvadeset i četiri sata formulira taj sastanak. U suprotnom, sutra u 18 sati krećemo svi traktorima prema Zagrebu", kazao je na konferenciji za novinare, u ime seljačkih udruga nazočnih sastanku, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se na prosvjednim punktovima nalazi oko 3.000, a možda i 4.000 traktora spremnih da krenu put Zagreba. "Ne vjerujem da će nas policija pokušati zaustaviti. Pa, i zašto bi? Ovo je slobodna država, a od 1. srpnja dio smo i EU", kazao je Pipić najavivši kako će se tijekom večeri ili najkasnije ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija.

Također je potvrdio će sutra tijekom dopodneva za Zagreb pješice iz Đakova krenuti žene nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača i to odjevene u crno kako bi i na taj način skrenule pozornost na "tragediju koja se sprema njihovim obiteljima".

Na pitanje novinara, misli da će za najavljenu potpunu blokadu prometnica imati podršku građana, Pipić je rekao da građani svakodnevno zovu i daju podršku prosvjedima jer su i sami nezadovoljni stanjem u državi i kako se njome upravlja.

"Sramotno je ovo što nam rade. Mi to nismo zaslužili", poručio je Petar Pranjić u ime poljoprivrednih proizvođača Osječko-baranjske županije rekavši kako se seljaci već sada probojavaju žetve i berbe uljarica jer raspolažu saznanjima kako će im za suncokret otkupljivači ponuditi 1,80, a za kukuruz tek 0,80 lipa po kilogramu. Predsjednik Udruge mljekara Krapinsko-zagorske županije Nedjeljko Babić nazvao je sramotnim što Ministarstvo poljoprivrede od veljače nije dostavilo podatke o poticajima i premijama u mljekarstvu rekavši kako nije istina da novca za poljoprivredu nema u proračunu. "Ima ga, ali ne za nas", ustvrdio je.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac kazao je kako seljački prosvjedi nisu prosvjedi isključivo seljaka već sviju građana Hrvatske koje je pogodio nemar i nerazumjevanje vladajućih elita u Hrvatskoj. "Molimo građane da nam se priključe i podrže nas", apelirao je Pokrovac navodeći kako je srbijanska Vlada otkupila svu pšenicu srbijanskih poljoprivrednika plativši im "cijenu kojom se mogu pokriti", dok hrvatska Vlada svoje seljake "tjera na prosjački štap".

Alen Kuns


Tagovi

Prosvjedi Seljaci Blokada Prometnice Traktori Zagreb Zvonko Pipić Tomislav Pokrovac Retkovci Zoran Milanović


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.