Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umanjen iznos potpora
  • 19.06.2014. 10:40

Potpore završile u Poreznoj upravi?

Poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave! Nekima i za duplo. Gdje je novac?

Foto: depositphotos.com
  • 1.406
  • 293
  • 0

Kako je prije nekoliko dana objavila Agencija za plaćaje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, započela je isplata drugog dijela izravnih potpora, koje su za 2013. godinu odobrene za 96.785 poljoprivrednih gospodarstava, stižu nam i povratne informacije. Riječ je o 1,2 milijarde kuna iz Državnog proračuna za regionalno plaćanje (koje uključuje: oranice, livade i pašnjake, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) i premije (za krave dojilje, ovce i koze).

No, "poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave, a od tzv. prijeboja dugovanja izuzeta su poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze u područjima zahvaćenim poplavom." Mnogi poljoprivrednici navode kako još ništa na račune nisu ni dobili, a oni koji jesu, dobili su iznose od 30 do 100 kn, u nevjerici gledajući u izvatke računa. Kada su pojedini poljoprivrednici vidjeli kako je na računima bio iznos na kojem je dug skinut za dupli iznos, nemalo su se šokirali. Gdje je novac? Ograđuje se i Agencija za plaćanje, ali i Porezna uprava, koja tvrdi da je povukla dio koji se odnosi na dug. Čini se da uopće nema komunikacije na relaciji ministarstvo – poljoprivrednici.

Što imamo zajedničkog sa EU?

Hrvatska je godinu dana članica Europske unije. Ima li već naznaka koristi od članstva? U EU su primjerice poticaji već davno isplaćeni (početkom ožujka). Poljoprivrednicima u Hrvatskoj je pak umanjena potpora, nekima i za duple iznose. Primjećujete li razliku?

Sada je jasno da će na jedinstvenom EU tržištu uz sve do sada poznate uvjete, naša poljoprivreda još više zaostajati, smanjivat će se proizvodnja i korištenje poljoprivrednih resursa. Analitičari kažu kako će proizvodnja pasti za dodatnih 30-40 posto, a podaci o proizvodnji i uvozu nakon ulaska u EU nas na to upućuju. Sa EU trenutno imamo zajedničkog malo toga.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Isplata potpora Potpore Porezna uprava Umanjene potpore Porezni dug Prijeboj dugovanja Isplata


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer