Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 01.12.2021. 16:30

Potpore rasle, proizvodnja padala: Može li novi ZPP povećati produktivnost poljoprivrednika?

Cilj je povećati produktivnost rada domaćih poljoprivrednika za 60 posto, udvostručiti njihov prosječni dohodak, podići udio broja mladih poljoprivrednika te udio prehrambene industrije u BDP-u, rekao je Tušek na sjednici o ZPP-u.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.057
  • 235
  • 2

Hrvatska poljoprivreda zadala si je ambiciozan cilj da do 2030. godine dosegne proizvodnju od 30 milijardi kuna zdrave i kvalitetne hrane, s današnjih 20 milijardi, a veliku ulogu u ostvarivanju tog plana imat će europska sredstva, rečeno je u utorak na tematskoj sjednici Udruženja poljoprivrede i Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK.

Gotovo 700 milijuna eura godišnje bit će na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima za provedbu mjera Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU u novom programskom razdoblju, istaknuto je tom prilikom.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević upozorio je da su u domaću poljoprivredu do sada ubrizgana ogromna sredstva, ali ne možemo biti zadovoljni rezultatima.

"I dalje nismo samodostatni u većini poljoprivrednih proizvodnji, produktivnost nam je u poljoprivredi na 31 posto, a u prehrambeno-prerađivačkoj industriji na 51 posto prosjeka EU, veliki smo uvoznik hrane i imamo veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", naveo je.

Stočarska proizvodnja pala za 7,2 posto od 2013. godine

Posebno zabrinjava struktura prekomjernog uvoza u kojoj su najzastupljeniji proizvodi s najvećom dodanom vrijednosti, poput mesa, mlijeka i jaja. "Potpore su nam od ulaska u EU porasle za 2,8 puta, s 2,4 na 6,8 milijardi kuna, međutim nismo zadovoljni rezultatima. Uzmimo samo za primjer stočarske proizvodnje kao ključni pokazatelj razvijenosti poljoprivrede - on od ulaska u EU bilježi pad od 7,2 posto", pojasnio je Kovačević te naglasio kako je važno potpore usmjeriti u one proizvodnje u kojima Hrvatska treba biti konkurentna.

Nacionalni strateški plan ZPP je ključni dokument za kreiranje poljoprivredne politike u razdoblju 2021.-2027. i povlačenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Riječ je o gotovo 5 milijardi eura za cijelo programsko razdoblje, odnosno 685 milijuna eura godišnje.

Dobra vijest je, kako je rečeno, da bi dio tog novca od sada mogle povlačiti i velike kompanije koje su u dosadašnjim programima zbog visine prihoda i broja zaposlenih bile isključene, a zapravo su nositeljice poljoprivredne proizvodnje.

"Naše članice, srednje i velike tvrtke, očekuju da najveći dio novca novog programskog razdoblja završi u investicijskim mjerama i da se ograničenje potpora na 100.000 eura riješi u korist naših velikih proizvođača putem preraspodijeljenog plaćanja", zaključio je Kovačević.

Članica Uprave Podravke i predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK Ljiljana Šapina je kazala kako od Komore očekuju da ih vodi kroz proces i osigura potrebnu logistiku za kreiranje pojedinih sektorskih programa, kako bi najveći dio sredstava završio u investicijama koje su ključne za podizanje konkurentnosti.

Veseli je što će i velike kompanije poput Podravke moći povlačiti sredstva za investicije, kooperante i sirovine. "Naša je strateška odrednica povećavati samodostatnost kroz vlastitu proizvodnju, odnosno uzimati što više sirovina od naših kooperanata. Slijedom toga imamo i investicijske projekte koje ćemo nastojati realizirati u sklopu tog dokumenta", poručila je.

Produktivnost rada domaćih poljoprivrednika povećati za 60 posto

Predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK i direktor PP Orahovice Vlado Čondić Galiničić apostrofirao je efikasnost i produktivnost kao najveće boljke domaće poljoprivrede. Nacionalni strateški plan ZPP vidi kao šansu da i po tim pokazateljima uhvatimo korak s konkurencijom. Po njemu, ključne su investicije u zemlju, automatizacija i digitalizacija.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek je poručio kako novac nije tu samo da se potroši, već da se uloži u područja koja će donositi najveću dodanu vrijednost.

Kazao je i kako je cilj povećati produktivnost rada domaćih poljoprivrednika za 60 posto, udvostručiti njihov prosječni dohodak, podići udio broja mladih poljoprivrednika za 30 posto te udio prehrambene industrije u BDP-u za 20 posto.

"Zadržat ćemo proizvodno vezana plaćanja za sektore koju su važni za domaću proizvodnju, prije svega su to proizvodnja mesa, mlijeka, voća i povrća te leguminoza", istaknuo je napominjući i da će se nastaviti financirati investicije iz Programa ruralnog razvoja.

Pitanje ekološke poljoprivrede i dobrobiti životinja adresirat ćemo s ukupno 37 posto omotnice za ruralni razvoj, kazao je Tušek te naglasio kako je cilj današnjeg sastanka maksimalno da se svi dogovore kako bi maksimalno iskoristili dostupna sredstva.

Strateški plan ZPP odredit će smjer razvoja poljoprivredne proizvodnje

Na okruglom stolu o ZPP-u, koji je u ponedjeljak održan u organizaciji konzultantske tvrtke Smarter. istaknuto je da će strateški plan ZPP odrediti smjer razvoja poljoprivredne proizvodnje, odnosno definirati nekoliko ključnih tema među kojima su postizanje komplementarnosti između poboljšanja konkurentnosti i poboljšanja ekoloških performansi, uz podržavanje održivih ruralnih područja i otpornosti na klimatske promjene.

Rečeno je i kako je za budućnost hrvatske poljoprivrede važno pitanje kako ostvariti ciljanu vrijednost poljoprivredne proizvodnje od 30 milijardi kuna do 2030., uz povećanje stočnog fonda u govedarstvu i svinjogojstvu te značajno smanjenje stakleničkih plinova, odnosno kako osigurati daljnje jačanje konkurentnosti ratarske proizvodnje uz smanjenu upotrebu pesticida i mineralnih gnojiva.

Sudionici okruglog stola složili su se kako je određene teme potrebno još dodatno razmotriti te prije konačnog usvajanja Strateškog plana od strane EK pokušati postići najviši stupanj usklađenosti s potrebama poljoprivrede RH.

"Strateški plan ZPP je najvažniji dokument za srednjoročno razdoblje kojim se određuju financijske omotnice, mjere i intervencije koje će se provoditi i usmjeriti financijskih sredstava za poljoprivredu, a plan će u velikoj mjeri odrediti smjer kako će se poljoprivredna proizvodnja razvijati do kraja ovog desetljeća", istaknuli su iz Smartera.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

ZPP Tematska sjednica Planovi Poljoprivredna proizvodnja Dragan Kovačević Ljiljana Šapina Vlado Čondić Galiničić Zdravko Tušek

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]