Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 04.11.2017. 20:20

Potop dionica Belja, Zvijezde, Vupika, Leda

Agrokor gubi većinsko vlasništvo nad tvrtkama, a dionice Jamnice, Lede, Zvijezde, Belja i Vupika doživljavaju strmoglav pad na burzi.

  • 1.845
  • 175
  • 0

Vrijednost ključnih dionica Agrokorovih tvrtki doživjela je potop na Zagrebačkoj burzi. Naime, vrijednost Jamnice do zatvaranja trgovanja u petak pala je čak 89,06 posto u odnosu na posljednju cijenu koju je ta dionica imala posljednji dan trgovanja prije blokade. Vrijednost Ledovih dionice pala je za 82,78 posto.

O kolikom je padu riječ govori činjenica da je trgovanje vrijednost dionice Jamnice srozalo na samo 5.999 kuna, dok je još krajem travnja iznosila 54.850 kuna. Vrijednost Ledove dionice pala je sa 3.450 kuna na 603,07 kuna, piše jutarnji. U padu su bile i dionice drugih Agrokorovih tvrtki - Zvijezde, Belja i Vupika.

Dionice Belja

Da se raspada carstvo Ivice Todorića govore i činjenice da Agrokor više nije većinski vlasnik Leda. Naime, najnoviji podaci za Ledo govore da je vlasnički udio koncerna pao na 48,1 posto. Još u travnju i svibnju Agrokor je ostao bez većinskog vlasništva u Vupiku i PIK-u Vinkovci.

Dok je u vinkovačkom kombinatu koncern još uvijek najveći pojedinačni dioničar s 42 posto vlasništva, u Vupiku je vlasništvo koncerna palo na svega 7,26 posto. Novi najveći, pojedinačni vlasnik vukovarskog kombinata s 38,49 posto dionica krije se iza skrbničkog računa, iako sve ukazuje da je riječ o tvrtkama pod kontrolom vlasnika osiguravateljske kuće Euroherca Dubravka Grgića, doznaje slobodnadalmacija.

Za Grgića se, dodaju, tvrdi da je aktivirao i hipoteke nad dionicama Konzuma i Belja. U Belju je Agrokor zadržao oko 29 posto dionica.


Tagovi

Agrokor Belje Vupik PIK Vinkovci Ledo Jamnica Burza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).