Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna zemlja
  • 30.07.2020. 15:00

Potomci američkih robova pokušavaju vratiti svoju davno oduzetu zemlju

Početkom 20. stoljeća bivši robovi i njihovi potomci posjedovali su 14 milijuna ari zemlje, a od tada ih je više od 90% izgubilo svoje zemljište, velikim dijelom zbog diskriminacije i rasizma koji su se sve više pojavljivali diljem zemlje. 

Foto: Depositphotos/pixelheadphoto
  • 322
  • 23
  • 0

Iako je trenutno broj afroameričkih poljoprivrednika u Sjedinjenim Američkim državama nevjerojatno mali, to nije uvijek bilo tako.

Početkom 20. stoljeća bivši robovi i njihovi potomci posjedovali su 14 milijuna ari zemlje, a od tada ih je više od 90% izgubilo svoje zemljište, velikim dijelom zbog diskriminacije i rasizma koji su se sve više pojavljivali diljem zemlje. 

Tijekom godina, mnogim su Afroamerikancima bili uskraćeni krediti i zajmovi za zemlju i proizvodnju, konstantno su bili izloženi krađi na koje, kada bi ih prijavili, nadležna tijela nisu reagirala, a sve su više bili podložni zastrašivanju i nasilju od strane ostalih stanovnika, piše Modern farmer.

Projektom vraćaju svoju zemlju

Sada njihovi potomci mole državu za pomoć i traže povrat zemlje koja je njihovim bakama i djedovima nasilno oduzeta. Jedan od njih je i Avery Jackson koji je zatražio potporu u iznosu od 125.000 dolara kako bi otkupio 20 ari zemlje u području Mississippija.

"Nas se nadgleda što je više moguće i moramo paziti na svaku sitnicu. Ovom inicijativom pokazujemo kako držimo do sebe i želimo dobiti ono što nam zapravo i pripada", poručio je Jackson. 

Kako su znali da im država neće pomoći, pokrenuli su sami projekt pod nazivom "Crno zemljište od značaja: Pomozite spasiti 20 ari", a do sada su skupili 75.000 dolara. Željeni iznos omogućio bi farmerima kupovinu bez duga, a dio novca morao bi se utrošiti i u dubinsku obradu jer ta polja već godinama nisu obrađena

Otvaranje edukacijskog centra

"Jednom kada ga kupimo, zemljište će biti samo naše i svi će se Afroamerikanci moći koristiti njime. Nadamo se kako ćemo preuzeti vlasništvo u narednih dva mjeseca, a tijekom šest do 12 mjeseci obrađivat ćemo zemlju kako bi je vratili u normalno stanje“, pojašnjava Avery.

Priznaje i kako im je želja na dijeu farme otvoriti edukacijski centar u kojem će se provoditi predavanja o proizvodnji žitarica, voća, povrća i ostalog bilja.

"Stvaranje takvog mjesta čin je otpora prema netoleranciji koja je duboko usađena u velik broj stanovnika SAD-a i šire. Ako kojim slučajem i premašimo cilj, sav višak dat ćemo našim poljoprivrednicima koji već proizvode i prodaju hranu. Želimo našoj djeci pokazati da afroameričko stanovništvo također zaslužuje sve što i ostali", zaključuje ovaj farmer. 


Tagovi

Afroamerikanci Poljoprivreda Zemljište Diskriminacija Projekt Otkup


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]