Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.10.2008.

Poticaji za zadarske poljoprivrednike

  • 2.373
  • 115
  • 0

Sva poljoprivredna gospodarstva na području Zadarske županije obavještavaju se iz Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji o produljenju roka za podnošenje zahtjeva za poljoprivredne poticaje, kao i ublažavanju minimalnih uvjeta za ostvarivanje poticaja. Posao je upravo u tijeku, a predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić kazao nam je o razlozima:

- Želja i naša obveza je, naravno, da svi korisnici poticaja iskoriste sve pogodnosti koje postoje. Kako znamo, u Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu i Pravilniku o načinu i uvjetima provedbe modela poticanja proizvodnje došlo je, uz sve prethodne, i do novih izmjena ove godine. Zbog toga je iznimno produžen rok svim poljoprivrednim domaćinstvima za podnošenje zahtjeva za poticaj po proizvodnoj površini i to do 5. rujna.

Osim produženja roka, smanjene su i minimalno poticane površine za određene kulture, o čemu je bilo dosta rasprave i odjeka u javnosti.

- Točno, tako je odlukom navedeno da se za krušna žita, odnosno pivski ječam kao minimalna površinska jedinica određuje jedan hektar, a plaća se 1.650 kuna po hektaru. Za stočna žita se površina također smanjuje na jedan hektar uz naknadu od 1.250 kuna po hektaru, a isto vrijedi i za krmno bilje i merkantilni krumpir. Dakle, površina je jedan hektar.

Iznimno za 2008. godinu korisnici poticaja za pšenicu, raž i pivski ječam trebaju dostaviti dokaze o količini uskladištenog i/ili prodanog i isporučenog proizvoda (račun ili primka) najkasnije do 5. rujna 2008. godine.

Kod maslina se zahtjev za poticaj za preradu ploda masline prijavljuje prilikom prerade masline u uljari. Uglavnom domaćinstvo mora imati najmanje 30 maslina i na preradu donijeti najmanje 800 kilograma maslina. Poticaj iznosi kunu po kilogramu maslina, zaključuje Valčić.

Do promjena je sukladno Zakonu i istom pravilniku došlo i kod potpore dohotku, mahom vezanom uz starija poljoprivredna domaćinstva. Što je tu s rokovima i što se mijenja?

- Ovdje je također iznimno za 2008. godinu određen rok za podnošenje zahtjeva od 1. rujna do 30. rujna, dok će se za ubuduće zahtjev za potporu dohotku podnositi jednom godišnje, od 1. siječnja do 31. ožujka tekuće godine, na obrascu Zahtjeva za potporu dohotku (obrazac ZPD) Uredu državne uprave u županiji u kojem je poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik.

- Pravo na potporu dohotku II skupine (najčešće su to supruge u obiteljskom poljoprivrednom domaćinstvu bez ikakvih prihoda, ili poljoprivrednici) imaju poljoprivredna gospodarstva koja imaju najmanje tri proizvodne jedinice (izračunato po jedničnim fakotrima) i najviše 5 ha poljoprivrednog zemljišta. Nositelj ili član gospodarstva za koje se zahtjev podnosi mora u trenutku podnošenja zahtjeva biti korisnik mirovine kao poljoprivrednik ili nezaposlena osoba, ili imati status osiguranika mirovinskog osiguranja u svojstvu poljoprivrednika, ili imati najmanje 65 godina starosti, a ne ostvarivati dohodak po osnovi samostalnog ili nesamostalnog rada niti mirovinu.

Svim potencijalnim korisnicima stojimo na raspolaganju za objašnjenja i pomoć, kazao nam je na kraju Valčić.

- U Uredu se, kada su u pitanju potpore dohotku u poljoprivredi, zbog specifične populacije (nije ni brojna jer se trenutačno barata s manje od 50 korisnika) ispune svi obrasci, jednako kao što službenici po dužnosti prikupljaju svu dokumentaciju. Jedino se korisnici moraju sami i na vrijeme javiti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]