Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.02.2009.

Poticaji proizvodnji mlijeka isti do ulaska u EU

Iako je u sedam godina broj proizvođača mlijeka sa 65.000 pao na 25.000, povećana je proizvodnja i kvaliteta mlijeka

  • 2.801
  • 140
  • 0

Mljekarska industrija je jednostrano prekinula tripartitni dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka u koju država godišnje ulaže 800 milijuna kuna, kazao je u utorak Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, na susretu s novinarima.

Dodao je da mljekarska industrija nije smanjila plaće menadžerima i zaposlenima za 10 posto, a ne zanima je ni dugotrajna politika u određivanju otkupne cijene mlijeka, što nije dobro, jer neće imati kvalitetno domaće mlijeko za preradu.

»Samo u sedam godina broj proizvođača mlijeka u Hrvatskoj se smanjio sa 65.000 na 25.000, a istodobno je povećana proizvodnja i kvaliteta mlijeka, koja je sada 80 posto europske kvalitete«, napomenuo je Kuterovac.

U Ministarstvu su najavili da će poticaji za proizvodnju mlijeka ostati isti do ulaska Hrvatske u EU.
Kuterovac je istaknuo da Lactalis, vlasnik Dukata, ne može tvrditi kako je francusko mlijeko puno kvalitetnije od hrvatskoga.

Stjepan Bistrović, predsjednik Udruga proizvođača mlijeka Hrvatske, pozvao je proizvođače mlijeka da ne potpisuju nove ugovore, kojima ih ucjenjuju mljekare koje imaju monopol, jer će ih takvi ugovori odvesti u dužničko ropstvo.

»Udruga Croatiastočar manipulira podacima o kvaliteti i otkupnoj cijeni mlijeka standardne kvalitete, a koja bi se od 1. ožujka trebala smanjiti s 2,36 kuna po litri na 2,05 kuna«, drži Bistrović.

Elvira Sterle iz Udruge »Mliko« kazala je da mljekare na preradi mlijeka, iz kojeg se izdvajaju brojni mliječni proizvodi, ostvaruju višestruki ekstraprofit koji na kraju plaćaju potrošači.

Marinko Petković