Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.10.2008.

Poticaji povećani za 1000 kuna

Oko 400 milijuna kuna trebalo bi završiti u rukama poljoprivrednih proizvođača

  • 2.044
  • 92
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede predložit će da se poticaji za kukuruz povećaju za 1000 kuna po hektaru (sada iznose 1250 kuna po hektaru), kazao je u ponedjeljak Krešimir Kuterovac, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, nakon sastanka s predstavnicima udruga seljaka. Dodao je da nakon povećanja poticaja država više neće jamčiti otkupnu cijenu kukuruza, nego će je prepustiti tržištu.

To znači da bi oko 400 milijuna kuna trebalo završiti u rukama poljoprivrednih proizvođača i s tim bi oni trebali kompenzirati razliku u cijeni. Naime, objasnio je, cijena kukuruza lani je iznosila 1,7 kuna po kilogramu, a ove godine se kreće oko 80 lipa po kilogramu.

Kuterovac je istaknuo da se ove godine očekuje vrlo dobar urod kukuruza, procjene se kreću oko 2,3 do 2,5 milijuna tona, a zasijano je oko 300 do 350.000 hektara.

Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, kazao je da je to manje loše rješenje od 500 kuna, koliko je Ministarstvo u početku ponudilo za povećanje poticaja.
Laslo je zatražio povećanje carina na uvoz kukuruza, jer bi se moglo dogoditi da prerađivači uvezu jeftin kukuruz iz Mađarske, koja ima četiri milijuna tona kukuruza viška. »U tom slučaju seljaci su spremni blokirati državnu granicu«, napomenuo je Laslo.

Trenutačna potrošnja, s obzirom na stočarsku proizvodnju, u Hrvatskoj je oko dva milijuna tona kukuruza, što znači da će ga ove godine biti viška. Dio se planira otkupiti za strateške rezerva (predlaže se do 100.000 tona), a jedan dio će izvesti.

Korekcijom poticaja postupno se hrvatsko tržište prilagođava tržištu u okružju, osigurava se relativno jeftina sirovinu za stočarsku proizvodnju, što bi trebao biti dodatni poticaj razvoju stočarske proizvodnje, kazao je državni tajnik.

Višak kukuruza u Srbiji procjenjuje se na oko tri milijuna tona, a cijene kukuruza na burzama trenutačno se kreću oko 72 lipe po kilogramu.

Kuterovac je napomenuo da Hrvatska, želi li biti konkurentna u dijelu izvoza i u dijelu stočarske proizvodnje, mora imati cijenu koja je što bliža toj cijeni.

Darko Grivičić, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, kazao je da će s povećanjem poticaja za kukuruz bolje proći stočari, a slabije proizvođači, odnosno ratari. [Marinko Petković]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍