Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 30.06.2013.

Postignut dogovor o reformi poljoprivredne politike

Politički dogovor o reformi postignut u prošlu srijedu, nakon tri mjeseca intenzivnih pregovora, stavlja veći naglasak na zaštitu okoliša, predviđa veće potpore za mlade poljoprivrednike u svim državama članicama, snažnije organizacije poljoprivrednika i manje birokracije u trošenju 50 milijardi eura godišnje koliko je predviđeno za poljoprivredu u EU proračunu za razdoblje od 2014. do 2020., objavio je Europski parlament

Foto: RGBStock.com
  • 867
  • 43
  • 0

EU se još mora dogovoriti o ograničenju subvencija najvećim farmama i pravednijoj raspodjeli novca poljoprivrednicima.

Kako velike farme ne bi izgubile previše, vlade će moći ograničiti njihove gubitke na 30 posto. Poljoprivrednici koji dobivaju najmanje subvencija po hektaru imat će pravo na najmanje 60 posto nacionalnog ili regionalnog prosjeka.

Ovo je prvi put da Europski parlament sudjeluje u reformi europske poljoprivredne politike kao ravnopravan zakonodavac i dokazali smo da smo za to sposobni, istaknuo je predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a i voditelj pregovaračkog tima EP-a Paolo De Castro.

CAP budućnosti bit će bitno drukčiji i dosadašnja kultura ovisnosti sada je stvar prošlosti. Uspjeli smo osigurati bolju zaštitu okoliša i izbjeći dupliranje financiranja, rekao je Luis Manuel Capoulas Santos, izvjestitelj za izravna plaćanja i ruralni razvoj.

Subvencije samo aktivnim poljoprivrednicima

Kako bi se osiguralo da subvencije dobivaju samo aktivni poljoprivrednici, zastupnici EP-a uvjerili su Vijeće EU-a da se sastavi crni popis zračnih luka, sportskih klubova i sličnih organizacija koje će biti automatski isključene iz financiranja, osim ako ne dokažu da poljoprivreda ima bitan udio u njihovim prihodima.

Prema dogovoru, 30 posto nacionalnih proračuna za izravna plaćanja moći će biti isplaćeno samo ako se provode obvezne mjere za zaštitu okoliša. One će se ipak uvoditi postupno i biti povezane s veličinom farmi. Tri ključne mjere su diverzifikacija poljoprivrednih kultura, održavanje stalnih pašnjaka i stvaranje ekološki fokusiranih područja.

Uz to, pregovarači EP-a postigli su dogovor da 30 posto ukupnih sredstava za ruralni razvoj bude namijenjeno mjerama koje se odnose na zaštitu okoliša.

Ostala pitanja bit će dogovorena kada EU postigne konačni dogovor o dugoročnom proračunu za razdoblje do 2014. do 2020., što se očekuje na jesen. U to spadaju ograničenja subvencija za najveće farme, pravednija raspodjela subvencija kako poljoprivrednici u nekim državama članicama ne bi bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge države te preusmjeravanje novca iz nacionalnih proračuna za izravna plaćanja u programe za ruralni razvoj i obrnuto.

Reforma će se provoditi postupno od 2014. godine.

Foto: RGBStock.com


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Poljoprivredna politika Potpore Izravna plaćanja Europski parlament

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]