• Europski parlament
  • 15.06.2018. 16:30

Postignut dogovor o obnovljivim izvorima energije u EU

Cilj je dogovoren na europskoj razini, a države članice moći će svoje doprinose predstaviti u nacionalnim strateškim planovima.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 209
  • 16
  • 0

Postignut je dogovor s Vijećem kojim se nastoji dodatno promovirati obnovljive izvore energije kao važne sastavnice europskog energetskog miksa. 

S dogovorenim udjelom od 32% obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu u 2030. godini pruža se veća energetska sigurnost i neovisnost Unije, ali se i otvaraju vrata za nove investicije i nova radna mjesta. Cilj je dogovoren na europskoj razini, a države članice moći će svoje doprinose predstaviti u nacionalnim strateškim planovima. Također, revizijom dogovorenog cilja 2023. godine EU će se cilj moći i povećati, navodi se u priopćenju Uerda europarlamentarke Marijane Petir. 

Posebno treba spomenuti da će države članice morati dostići cilj od 14% obnovljive energije u sektoru prometa. Taj cilj uključuje i očuvanje investicija u "konvencionalna biogoriva" dok će se posebno poticati ulaganja u napredna biogoriva. 

Hrvatska zastupnica Marijana Petir (EPP) kao izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te izvjestiteljica u sjeni Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane predmetu izmjene Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora sudjelovala je na svih 5 trijaloga s Vijećem i Komisijom.

"Dobro je što su ojačane uloge i pozicije malih proizvođača energije te pristup održivom korištenju biomase zasnovanom na procjeni rizika pri čemu se poštuju nadležnosti država članica za sektor šumarstva. Unatoč postignutom dogovoru, žalim što Europski parlament i Vijeće nisu u dovoljnoj mjeri prepoznali važnost koju europska proizvodnja konvencionalnih biogoriva ima u održanju stabilnosti poljoprivrednog sektora (posebno kada je riječ o osiguranju dovoljno proteinske hrane za životinje), a koji je u posljednje vrijeme učestalo izložen ozbiljnim krizama", rekla je Petir, zaključuje se u priopćenju. 
 


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Biomasa Europski parlament Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).