Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Portugala
  • 24.06.2016. 07:30

Portugalski aduti - pluto, vino i pasirana rajčica!

Poljoprivreda Portugala bazira se na izvozu pluta, vina, sardina i pasirane rajčice.

  • 1.918
  • 75
  • 0

Poljoprivreda Portugala zapošljava 17.8% radnog stanovništva. Sa iznimkom od aluvijalnih površina, prinosi i produktivnost ostali su ispod razine drugih članica EU, no poljoprivreda sveukupnom BDP-u doprinosi sa 927 milijuna eura u 2016., što je više od uobičajenog prosjeka. Između 2000. i 2010. jedna od 10 farmi se zatvorila pa se broj OPG-a smanjio na 305.270, kao i broj zaposlenih u poljoprivredi.

Deficit poljoprivredne proizvodnje Portugala (zahvaljujući uvozu pšenice, uljarica i mesa) izvlači šumarska industrija (proizvodi od drveta, pluto i papir).

Deficit proizvodnje izvlači šumarska industrija

Nekoliko faktora doprinijelo je lošem stanju poljoprivrede Portugala. Razina investiranja u poljoprivredu tradicionalno je vrlo niska. Broj traktora i količina gnojiva po hektaru su 80.-tih godina iznosili jednu trećinu europskog prosjeka. Farme na sjeveru su bile male i vrlo rascjepkane, 86% njih ispod pet hektara veličine, a 50% unutar tog postotka ispod jednog hektara. Slično je i danas, kada je 50% farmi veličine ispod 2 hektara, dok je samo 2% njih iznad 50 ha.

Zadružne farme na jugu zemlje nisu se mogle modernizirati kad je za to bilo vrijeme pa im je efikasnost opala. Slaba produktivnost je vezana za nisku educiranost proizvođača, a distribucijski kanali i ekonomska infrastruktura nedovoljni za napredak.

Male rascjepkane farme nasuprot komercijaliziranih sustava

2,755 milijuna hektara zemlje je obradivo. Trajni nasadi čine 710 tisuća, trajni pašnjaci 530 hektara, dok 3,640 hektara čine šume te ostalo 2,270 ha.

Sjeverni dio Portugala čine planinski predjeli sa padalinama, gdje ima oko 2 milijuna kultiviranih hektara pod intenzivnom poljoprivredom. Velika gustoća populacije, posebno na sjeverozapadu doprinijela je stvaranju s jedne strane malih obiteljskih farmi, a s druge onih većih mehaniziranih koje su specijalizirane za komercijalnu proizvodnju žitarica.

Većina pšenice se uvozi

Središnji dio zemlje je suh sa ponegdje plodnim aluvijalnim područjima na obalama rijeka. Na područjima gdje se navodnjava se uzgajaju pšenica i kukuruz te uljarice - suncokret, riža. Farme su u tom dijelu zemlje u prosjeku veličine do 100 hektara.

Na jugu zemlje se proizvodi 75% pšenice, pluto i masline. 80-tih godina Portugal je imao oko 300 tisuća hektara pod vinogradima pa je bio i među glavnim izvoznicima vina u zapadnoj Europi, što je zadržao i danas.

Pairana rajčica, vino i pluto su glavni izvozni proizvodi

Više od trećine kopna je prekriveno šumama, a komercijalno se iskorištavaju hrast plutnjak, bor i eukaliptus. Duž obale Portugala tradicionalno je razvijena ribarska industrija, danas s tendencijom pada. Najvrijednija je od riba sardina.

Portugal je jedan od svjetskih izvoznika pasirane rajčice.


Tagovi

Portugal Poljoprivreda Zajednička poljoprivredna politika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."