Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijednost otkupa
  • 18.11.2015. 07:05

Porastao otkup poljoprivrednih proizvoda

Blagi rast vrijednosti prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda.

  • 357
  • 40
  • 0

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj je u trećem tromjesečju iznosila 2,17 milijardi kuna, što je 0,1% više nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i veća je za 2%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 2,2%, na 935,37 milijuna kuna.

Biljni proizvodi popravili prosjek

Na blagi rast vrijednosti otkupa i prodaje većim dijelom su utjecali biljni proizvodi, gdje su zabilježene uglavnom i povećane količine prodanih i otkupljenih proizvoda te cijene određenih proizvoda.

Kod stoke i stočnih proizvoda, grupe proizvoda koje čine najveći udio u vrijednosti stočarstva (kravlje mlijeko, goveda i svinje) bilježe pad vrijednosti, što je rezultiralo smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama kod kravljeg mlijeka i svinja, objašnjavaju iz DZS-a.

Žitarice i mlijeko najprodavaniji

Najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju imaju žitarice, 28,4%. Vrijednost otkupa i prodaje žitarica iznosila je 616,9 milijuna kuna. Slijede sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 13% ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 282,8 milijuna kuna te uljano sjemenje s udjelom od 10,3% (223,6 milijuna kuna).

Više od 200 milijuna kuna iznosila je vrijednost otkupa i prodaje živih goveda (217,7 milijuna kuna, što je udjel od 10%) i živih svinja (209,2 milijuna kuna ili 9,6%), dok je u trećem tromjesečju vrijednost otkupa i prodaje žive peradi iznosila 139,9 milijuna kuna, što je udio od 6,4%.

Statistika pokazuje i da je u ukupnom otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda, vino imalo udjel od 5,6%, ostalo povrće, svježe dinje i lubenice 5,3%, kokošja jaja 3,5% te ostali proizvodi 7,9%.

Najskuplje je proizvesti soju

Prema podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u trećem tromjesečju je iznosila 1.144,80 kuna po toni, kukuruza (merkantilnog) 955,11 kuna po toni i soje 2.358,05 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,43 kune po litri.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Pšenica Soja Kukuruz Mlijeko Žitarice Uljano sjemenje Goveda Svinje DZS Biljni proizvodi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]