Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dohodak
  • 20.12.2015. 13:20

Porast realnog dohotka u poljoprivredi!

Hrvatsku očekuje najveći porast realnog dohotka po radniku u poljoprivredi među članicama EU

Foto: pixabay.com
  • 522
  • 84
  • 0

Prema prvim procjenama, realni poljoprivredni dohodak po radniku u EU članicama pao je za 4,3%.

Prema informacijama koje donosi Eurostat, u usporedbi s prethodnom godinom (2014.) Hrvatsku očekuje najveći porast realnog dohotka u poljoprivredi po radniku od 21.5%. Za nama slijede Latvija (+14.3%), Grčka (+12.1%), Francuska (+8.8%) i Italija (+8.7%), piše magazin agriculture.einnews.com.

Najveći se pak pad očekuje u Njemačkoj (-37.6%), Poljskoj (-23.8%), Luksemburgu (-20.0%), Danskoj (-19.7%), Ujedinjenom Kraljevstvu (-19,3%) i Rumunjskoj (-19.2%).

Procjenjuje se i da je u usporedbi 2010. i 2015. godine u zemljama članicama EU, realni dohodak po glavi zaposlenika u poljoprivredi pao za 5.7%. U tom je razdoblju dohodak po glavi radnika u poljoprivredi značajno porastao u Italiji, Češkoj, Bugarskoj i Irskoj.

Pad cijena mlijeka i svinja

U usporedbi s 2014. godinom, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u EU u 2015. godine smanjena je za 2,5% uglavnom zbog značajnog pada vrijednosti stočarske proizvodnje (-5,9%) i blagog pada vrijednosti žitarica (-0,3%), u kombinaciji s blagim padom ulaznih troškova (inputa) (-2,4%).

Na pad vrijednosti stočarskih proizvoda najviše je utjecao pad cijene mlijeka (-14,9%) i svinja (-8.9%). Ovaj je pad samo blago uspjelo ublažiti povećanje vrijednosti proizvodnje u govedarstvu (+4.3%), u ovčarstvu i kozarstvu (+3.2%) te u proizvodnji jaja (+2.1%) i peradi (+1.1.%).

Biljna proizvodnja pogođena sušom

S druge strane, biljnu proizvodnju je obilježio pad cijena šećerne repe (-26.0%), kukuruza, krmnog bilja, uljarica i uljanih plodova, ječma te pšenice i pira. Ovaj je pad bio gotovo neutraliziran povećanjem cijena maslinova ulja (+13.3%), svježeg povrća (+12.1%), voća (+7.3%) i vina (+2.5%).

Smatra se da je pad cijena šećerne repe i kukuruza uzrokovana velikom sušom koja je vladala ovoga ljeta u nekim članicama EU.

Pad u ulaznim troškovima, odnosno troškovima inputa za 2.4% poglavito je uzrokovan značajnim smanjenjem cijena energenata i maziva (-10.1%) te hrane za životinje (-3.7%). Smatra se da je smanjenje troškova u životinjskoj prehrani uzrokovan smanjenjem cijena određenih žitarica.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Dohodak u poljoprivredi Poljoprivredna proizvodnja Europska unija Biljna proizvodnja


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰