Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 21.03.2018. 15:00

Poplave i dalje prijete, na terenu i više od tisuću vatrogasaca

Opasnost od poplava nije se bitnije smanjila.

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica
  • 366
  • 30
  • 0

Opasnost od poplava nije se bitnije smanjila. "Na području Siska imamo ulijevanje rijeke Kupe u Savu, rijeka putuje uzvodno i puni Odransko polje gdje je i najkritičnije. Tamo moramo pomoći ljudima, a situacija je još teška i u Mlaki i Jasenovcu, jer se dio Save prelijeva u retenciju Morko polje, pa ta voda iza leđa pristiže u područje Mlake i danas će dolaziti do podizanja vodostaja. Tamo će ljudi biti odsječeni sigurno još pet do sedam dana, ali sve dobro funkcionira, uspostavljena je doprema hrane i lijekova", rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.

U poplavama koje od početka ožujka stvaraju probleme u većem dijelu Hrvatske, uz vojsku i HGSS, angažirane su i brojne vatrogasne snage. Do sada je angažirano više od 1.000 vatrogasaca u raznim aktivnostima obrane od poplava. Najteže je na području Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije gdje vatrogasci spriječavaju plavljenje objekata i pomažu lokalnom stanovništvu.

Hrvatski vojnici spasili vozača traktora od utapanja!

Prema riječima Ivice Pocrnića, zapovjednika DVD-a Perušić, vatrogasci su već jedanaesti dan na području Kosinja. Dnevno 10 vatrogasaca, koji rade u smjenama, pomaže stanovništvu na poplavljenom području. Čamcima dovoze agregate kako bi povremeno osigurali električnu energiju. Ispumpavaju vodu iz 30-ak kuća u koje je ušla voda i ostaju do normalizacije stanja, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice. 

Vatrogasci koji su prošle godine odradili lavovski posao u gašenju požara ove bi godine trebali imati manje problema. Naime, sutra će u Ministarstvu poljoprivrede biti potpisan ugovor vrijedan 20 milijuna kuna za protupožarni videonadzor, simulator širenja požara i radijsku komunikacijsku vezu. Ugovor će potpisati predstavnici Hrvatskih šuma d.o.o. i predstavnici tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Tolušić: Pomoći ćemo proizvođačima koji su stradali u poplavi

Sklapanjem Ugovora, najavljuju iz Ministarstva poljoprivredem u potpunosti će se opremiti operativni centri županijskih vatrogasnih zajednica Zadarske, Šibensko–kninske, Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije. Hrvatske šume d.o.o. će osim opreme, spomenutim županijskim vatrogasnim zajednicama financirati zaposlene koji će raditi na videonadzoru.

Štete od požara još uvijek se saniraju - posebice kada su u pitanju poljoprivredni proizvođači. Kolike će biti od poplava, tek će se zbrajati kad opasnost prođe. 


Tagovi

Poplava Vatrogasci Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).