Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 07.02.2014. 13:15

Ponovno kasni isplata poticaja?

Od APPRRR saznajemo da su još uvijek u tijeku isplate prvog dijela potpora za proizvodnu 2013. godinu. Do kraja veljače će se isplatiti potpore, između ostalog i za ekološku poljoprivredu

Foto: depositphotos, Arthus
  • 12.516
  • 913
  • 0

Isplata poticaja za poljoprivrednike trebala je biti 31. siječnja ove godine, od tada je prošlo gotovo tjedan dana, a na njihovim računima i dalje se nižu nule i minusi.

"Opet nam lažu i igraju zakulisne igre. Već je 5. veljače, a poticaja nema. Ljudi su u blokadama. Račune im blokiraju zbog 1.000 kuna duga. Možda smo nekom dosadni, ali ne znam kako dalje", požalio se novinarima Glasa Slavonije Petar Pranjić, predsjednik poljoprivredne udruge Baranjska brazda.

"Sastavni smo dio Europske unije, ali kad je potrebno primijeniti pravila onda je očito da nismo", požalio se Pranjić. Traže očitovanje i ističu kako svi dobro znaju što znači kašnjenje plaćanja obveza. Poljoprivrednici se pozivaju na izjavu ministra Tihomira Jakovine od 17. siječnja. Rekao je kako će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sljedećih petnaestak dana početi isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna EU. Za poticaje je predviđeno petstotinjak milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna.

Prema EU zakonodavstvu, poticaji se isplaćuju dvaput godišnje. Prvi dio trebao je biti isplaćen 15 dana od 17. siječnja, a drugi do kraja lipnja. Poticaji bi trebali biti isplaćeni za gotovo 100.000 poljoprivrednika.

''S ulaskom u EU Hrvatska je preuzela Zajedničku poljoprivrednu politiku pa se poljoprivredne potpore prvi put isplaćuju dijelom iz proračuna EU. Prije odobrenja tog dijela izravnih plaćanja, koje počinje idućeg tjedna, Agencija je 31. siječnja isplatila dio koji ide iz državnog proračuna. Isplaćeno je 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore - šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan te za IAKS mjere ruralnog razvoja - ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari'', stoji u posljednjoj objavi od 31. siječnja, na web stranici Agencije, u kojoj se nastavlja da je prvi dio isplate za 2014. godinu započeo i trajat će nekoliko sljedećih dana.

Saznajemo dakle, da su još uvijek u tijeku isplate prvog dijela potpora za proizvodnu 2013. godinu. Do kraja veljače će se isplatiti potpore, između ostalog i za ekološku poljoprivredu - onim korisnicima koji zadovoljavaju uvjete ekološke proizvodnje potvrđene od strane nadležnih kontrolnih tijela. U skladu s tim, poljoprivrednici bi trebali bi dobiti poticaje do kraja mjeseca.

Foto: depositphotos, Arthus


Tagovi

Poticaji Tihomir Jakovina Baranjska brazda Petar Pranjić APPRRR ZPP Tihomir Jakovina Ekološka poljoprivreda Isplata

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]