Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani poljoprivrede
  • 22.12.2019. 12:00
  • Međimurska, Sveti Martin na Muri

Pomlađuje se hrvatska poljoprivreda - imamo 22.351 mladog poljoprivrednika

Osigurali smo pristup financijskim izvorima, a samo ove godine isplatili smo najviše potpora za poljoprivrednike i za investicije u proizvodnju hrane u vrijednosti 5,8 milijardi kuna, što je najviše u povijesti Hrvatske, rekao je premijer Plenković.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 934
  • 417
  • 0

Vlada je prepoznala poljoprivredu kao važan resor i u dosadašnjem je mandatu ostvarila većinu postavljenih ciljeva, istaknuo je u petak premijer Andrej Plenković na konferenciji "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva", s koje je poljoprivrednike pozvao da se uključe u izradu strategije poljoprivrede. 

Konferencija se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke održala 19. i 20. prosinca u Svetom Martinu na Muri, a okupila je više od 650 sudionika. 

Premijer Plenković je ocijenio da je Vlada postigla mnogo u svome mandatu u resoru poljoprivrede. Tako je podsjetio na reguliranje zabrane nepoštenih trgovačkih praksi, ukidanje mnogih troškova i naknada, razminiranje poljoprivrednog zemljišta, projekte navodnjavanja, neizravne potpore kroz plavi dizel, pomoć proizvođačima jabuka, mandarina, stočarima, itd.  

Isplaćeno najviše potpora za poljoprivrednike

"Osigurali smo pristup financijskim izvorima, a samo ove godine isplatili smo najviše potpora za poljoprivrednike i za investicije u proizvodnju hrane u vrijednosti 5,8 milijardi kuna, što je najviše u povijesti Hrvatske", rekao je Plenković.

Podsjetio je i da su uspostavljeni financijski instrumenti kojima se dodjeljuju povoljniji krediti, smanjen PDV na dobra koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji na 13 posto, a predano se provodi i program ruralnog razvoja i ugovoreno je 13,5 milijardi eura odnosno 75 posto ukupno raspoloživih sredstava. Samo u našem mandatu isplatili smo 6,2 milijarde kuna od ukupno isplaćenih 7,8 milijardi kuna, rekao je Plenković, kojega posebno veseli što nema povrata neutrošenih sredstava odnosno što će se u potpunosti iskoristiti sredstva do 2023.

Premijer je istaknuo i podatke o rastu poljoprivredne proizvodnje za pet posto u 2018. godini u odnosu na 2017. godine, rast izvoza poljoprivrednih proizvoda. Pokrivenosti uvoza izvozom svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je u prošloj godini bila je na razini od 67 posto, a Plenković kaže kako je to najveća razina pokrivenosti u proteklih šest godina.

Naglasio je i kako je povećan broj poljoprivrednika i korisnika izravnih plaćanja te kako se pomlađuje hrvatska poljoprivreda - imamo 22.351 mladog poljoprivrednika, što je 13,11 posto od ukupnog broja, čime smo iznad EU prosjeka.

Premijer je istaknuo i rast broja osiguranja u poljoprivredi, administrativno rasterećenje poljoprivrednika, opremanje i modernizaciju ribarskih luka, itd. 

Radi se i na strategiji razvoja poljoprivrede koja treba odgovoriti na pitanja izazova u poljoprivredi i ribarstvu nakon 2020 jer strategija postavlja tri glavna strateška cilja i jedan sveobuhvatni cilj. 

"Prvi je povećati produktivnost i klimatsku otpornost poljoprivredne proizvodnje, drugi je pojačati konkurentnost poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenoga sustava, a treći obnova ruralne ekonomije i poboljšanje životnost standarda u ruralnom prostoru. Horizontalni cilj je poticanje poljoprivredno-prehrambene inovacije", istaknuo je Plenković, koji je poljoprivrednike, ribare i šumare pozvao da se uključe u izradu strategije kako bi se zajednički iskoristili poljoprivredni potencijali koje imamo za gospodarski razvitak Hrvatske. 

Nacrt strateške vizije za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se aktivno radi na sveobuhvatnoj analizi i planiranju odnosno izradi sveobuhvatne strategije poljoprivrede, koja će poslužiti i kao podloga za programiranje nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021.-2027. U suradnji sa Svjetskom bankom završavamo nacrt strateške vizije za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu tih strateških dokumenta, najavila je. 

Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli istaknula je da Hrvatska ima sve prednosti zbog svog geografskog položaja, dostupnosti zemljišta i vode. Upravo zbog toga je za Hrvatsku važno izraditi novu poljoprivrednu strategiju koja će doprinijeti dubinskoj transformaciji hrvatske poljoprivrede i revitalizaciji ruralnih sredina, poručila je.

U sklopu konferencije je uručeno i 29 novih ugovora iz mjera 4 i 8 ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna te 8 ugovora, ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna, za projekte navodnjavanja pet hrvatskih županija. 

Tijekom dvodnevne konferencije bilo je riječi i o digitalizaciji poljoprivrede pa su tako predstavljeni projekti digitalizacije ribarstva, sustav za prijenos znanja i informacija u poljoprivredi "E-Savjetnik", sustav za nadzor poljoprivrednih površina "Monitoring 2020+", kao i tehnologija kojima Ministarstvo poljoprivrede uvodi poljoprivrednike u digitalno doba, poput e-poljoprivredne iskaznice, nove usluge koja će uskoro biti dostupna poljoprivrednicima i donijeti im brojne pogodnosti. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Dani poljoprivrede Strategija poljoprivrede Marija Vučković Andrej Plenković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]