Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granica
  • 05.05.2021. 18:00

Pomaknuo kamen "međaš" - belgijski farmer izazvao međunarodni incident?

Belgijskom je farmeru u prolasku traktora smetao kameni stupić koji već 200 godina označava granicu s Francuskom.

Foto: Depositphotos/seregalsv
  • 1.338
  • 316
  • 0

Vrlo dobro znamo što svakom poljoprivredniku znači međa između njegovog i susjedovog polja - to je svetinja nad svetinjom. Nije se jednom dogodilo da se zbog svađe oko međe završi na sudu, ili čak zatvoru. 

Slučaj kojega je prouzročio jedan belgijski farmer mogao je završiti i međunarodnim incidentom, piše bbc. Naime, na granici između Belgije i Francuske postoji kamen koji već dva stoljeća predstavlja liniju razgraničenja između te dvije zemlje. 

Onuda je nedavno prolazio lokalni zaljubljenik u povijest koji je primijetio da je kamen pomaknut za 2,29 metara i to na francusku stranu. Očito ga je pomaknuo belgijski farmer kojemu je kamen smetao u prolazu traktorom. 

"Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, a to nije dobra ideja", rekao je David Lavaux, gradonačelnik belgijskog sela Erquelinnes, za francusku televiziju. Kaže, ovakav potez inače izaziva probleme između privatnih vlasnika zemljišta, a kamoli susjednih država.

Ipak, ovaj incident izazvao je tek šale na račun ove dvije države i gradonačelnike susjednih mjesta. 

Lokalne belgijske vlasti kontaktirat će farmera i zatražiti od njega da vrati kamen na prvobitno mjesto, a ako to ne učini, slučaj bi mogao završiti u tamošnjem ministarstvu vanjskih poslova. Ono bi moralo pozvati francusko-belgijsko granično povjerenstvo, koje miruje od 1930. godine. Osim toga, poljoprivrednik bi mogao dobiti i kaznenu prijavu. 

Kameni stupić datira iz 1819. godine kada je prvi puta označena granica između Francuske i Belgije koja se inače proteže na 620 kilometara. Službeno je uspostavljena temeljem Ugovora iz Kortrijka, potpisanog 1820. godine nakon Napoleonovog poraza kod Waterlooa pet godina ranije. 


Tagovi

Granica Međa Kamen međaš Francuska Belgija David Lavaux


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.