Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita tla
  • 04.06.2022. 12:00

Polugusjenični traktori velike snage - dodatni fokus na zaštitu tla

Inovacije iz tvrtke Claas su dvije nove gusjenice i sustav za zaštitu tla od zbijanja, a traktorima omogućavaju daleko raznovrsnije aktivnosti

Foto: Claas
  • 591
  • 82
  • 0

Class-ovi polugusjenični traktori velike snage Axion Terra Trac s punim ovjesom cijenjeni su među poljoprivrednicima i proizvođačima mehanizacije.

Dvije nove širine gusjenica nude veliku svestranost, a širok raspon vučne sile vozila će se održati bez obzira na uvjete rada. I vučni i vučeni strojevi mogu se koristiti pri vrlo malim radnim brzinama i s maksimalnom vučnom snagom.

Jedinstvenim praćenjem konture zemljišta s hodom ovjesa pogona od 120 mm i izvanrednoj udobnosti u vožnji omogućavaju traktoru dostizanje maksimalne brzine od 40 km/h pri obavljanju raznih poljoprivrednih radnji.

Nove gusjenice, više radova

Pored gumenih pojaseva širine 635 mm i 735 mm, sada su dostupne dvije dodatne varijante za još raznovrsniju upotrebu i zaštitu tla. U ponudi su nove uske od 457 mm i široke od 890 mm. Ukupna širina i dalje ostaje ispod 3 m.

To omogućava traktorima da obavljaju daleko raznovrsnije aktivnosti, kao što je rasipanje organskih i mineralnih gnojiva na poljima i travnjacima, odvoz žitarica ili šećerne repe tijekom žetve, košenje osjetljivih livada. Nove gusjenice dodatno smanjuju oštećenje i zbijanje tla i uvratina. 

Upotreba kod rasipanja gnojiva

Uske gusjenice od 457 mm su idealne za nesmetanu upotrebu u rednim usjevima, kod rasipanja organskih gnojiva ili rada s motikama. One, kao i standardne, mogu biti isporučene s postavom gazećeg sloja od 3 m što omogućava rad u aplikacijama za farmu kontroliranog prometa i dalje poboljšanje manevarske sposobnosti.

Axion Terra Trac može biti opremljen Claas CTIC sustavom za pumpanje guma na prednjoj osovini. Prednje se pune pomoću kompresora za zračni kočioni sustav. 

U funkciji zaštite zemljišta

Korisnici sada imaju na raspolaganju još jednu strategiju vožnje pored efikasnosti i produktivnosti. S integracijom aplikacije Terranimo u CEMOS za traktore, od ljeta 2022. dobit ćemo standardni asortiman funkcija što će omogućiti da postavka traktorskog priključka bude još više fokusirana na zaštitu tla. Ovo je revolucionarni i još uvijek jedini interaktivni sistem za pomoć vozaču i optimizaciju procesa. Funkcionalnost CEMOS-a za traktore dodatno je proširena.

Terranimo je simulacijski model koji izračunava i vizualizira rizik od štetnih zbijanja. Razvili su ga Sveučilište primijenjenih znanosti u Bernu (BFH-HAFL) u suradnji s istraživačkim institutom Agroscope Reckenholz, Sveučilištem Aarhus u Danskoj i Švedskim sveučilištem poljoprivrednih znanosti (SLU).

Vozač dobije brze informacije

Plod je desetogodišnjeg iskustva i stručnosti. Sustav kombinira sve parametre rada i stanja na parceli. Objedinjuje radnu dubinu, stanje polja (neobrađeno, plitko ili duboko obrađeno), vrstu priključka, tip gume i drugo.

Na osnovu podataka iz CEMOS-a Terranimo izračunava rizik od zbijanja zasebno za tri sloja zemljišta, a zatim sustav vozaču daje preporuke za balastiranje i optimizaciju pritiska u gumama kako bi vozio na način koji štiti zemlju. Primjenom postavki za kombinaciju traktor i priključak dobivaju se podaci koji se uvrštavaju u procjenu rizika funkcije, a vozač ima direktnu povratnu informaciju o efektu koji će imati promjena postavki.

Komisija za inovacije Agritechnica je ovaj novitet nagradila srebrnom medaljom koja će biti dodijeljena tijekom DLG Field Days od 14. do 16. lipnja u Njemačkoj.


Tagovi

CLASS CLAAS CTIC AXSION TERRA TRAC Traktor gusjeničar CEMOS Terranimo aplikacija Zaštita tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.