Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 17.03.2021. 18:00
  • Poljska

Poljska: Već 16 godina ne prodaju državno poljoprivredno zemljište - neće ni idućih pet?

Nakon 16 godina moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, poljska Vlada i dalje planira zadržati takav oblik upravljanja.

Foto: Depositphotos/ArturBociarski
  • 624
  • 45
  • 0

Poljska vlada planira produžiti prodaju poljoprivrednog zemljišta iz svoje tzv. Državne riznice što će, kako piše gieldarolna.pl, imati značajan utjecaj na cijene ovoga resursa u toj zemlji. 

Naime, nakon što je 2004. godine ušla u Europsku uniju, ova je država uvela 12-godišnji moratorij na prodaju te vrste zemljišta strancima. Prije nego što je istekao, usvojen je novi zakon koji ga je produljio na još pet godina, a kako bi zaštitili i taj resurs i obiteljska gospodarstva od špekulativne kupnje stranih investitora. 

Ovih je pet godina prošlo, a Vlada i dalje planira zadržati takav oblik upravljanja. 

Osnovna metoda upravljanja zemljištem u državnom vlasništvu je zakup što je vrlo popularno među poljskim farmerima budući da ne moraju ulagati značajna financijska sredstva. 

Kada je riječ o privatnom, ono se može kupiti, ali pod određenim uvjetima. Osoba koja nije poljoprivrednik, a želi kupiti takvu parcelu veću od 1 ha, mora se obvezati da će na njoj obavljati poljoprivrednu djelatnost najmanje pet godina. Osim toga, mora dobiti pristanak generalnog direktora Nacionalnog centra za potporu u poljoprivredi (KOWR). 

Takvu nekretninu može prodati drugom poljoprivredniku koji nije s njim u srodstvu. No, potonji tijekom prvih 5 godina stečenu nekretninu ne smije prodati ili dati drugim subjektima. 

Pitanje vlasništva nad ovim resursom u Poljskoj je osjetljiva tema, a rezultat je povijesnih i kulturnih zbivanja. Država je ondje posjedovala puno zemlje, no reforme u 19. i 20. stoljeću ukinule su velika državna imanja, piše agroberichtenbuitenland.nl. Trenutno je čak 90 posto takve površine u rukama privatnika, obrađuje ga oko milijun i pol poljoprivrednika, a prosječna veličina farme je 10 hektara. 

Prema posljednjim podacima Europskog zavoda za statistiku (Eurostat) za 2019. godinu, prosječna cijena jednog hektara u toj EU članici je gotovo 11.000 eura (10.991€). Najvišu cijenu od 14.500 eura postiže u zapadnoj regiji Velikopoljska, a najnižu od gotovo 6.500 u Podkarpatskoj regiji. 

Cijena slavonske crnice prošle godine porasla za trećinu. Što nakon moratorija?

Tamošnji se farmeri boje da kada je u pitanju kupnja preostalog državnog zemljišta na otvorenom natječaju, neće moći konkurirati strancima i velikim investitorima, jer nemaju dovoljno kapitala. 


Tagovi

Državno zemljište Poljska Moratorij Cijena zemljišta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić