Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 13.05.2015. 16:20

Poljoprivrednike treba rasteretiti birokracije

EU prepoznaje važnost poljoprivrednika za očuvanje cijelog ruralnog prostora. I HR i EU poljoprivrednike muče razni praktični problemi i nejasnoće u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike. Upravo s tim razlogom organizirana je ova konferencija kao prilika da svi pokušaju dobiti odgovore na pitanja koja ih najviše muče.

  • 595
  • 181
  • 0

Zajednička poljoprivredna politika u praksi, naziv je konferencije održane u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferenciji su prisustvovali i članovi Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskog seljačkog saveza, kao i predstavnice Udruge Najuzornija hrvatska seoska žena, predstavnici udruga Baranjska brazda i Zg trešnja, Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava Život te Klastera Slavonska jabuka, koji se na poziv naše zastupnice Marijane Petir, nalaze u dvodnevnom posjetu Bruxellesu.

Na početku konferencije, Petir je konstatirala da Hrvatska još uvijek ne koristi sav potencijal koji joj nudi članstvo u Europskoj uniji te da joj je bilo važno okupiti na jednom mjestu one koji donose odluke i one na koje će se provedba tih odluka odraziti.

Poljoprivrednici diljem EU imaju probleme, ali hrvatski su među najvećima

"Europska unija prepoznaje važnost poljoprivrednika za očuvanje cijelog ruralnog prostora. I hrvatske i europske poljoprivrednike muče i razni praktični problemi i nejasnoće u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike. Upravo s tim razlogom organizirala sam ovu konferenciju kao priliku da svi pokušaju dobiti odgovore na pitanja koja ih najviše tište", kazala je Petir.

Bavarci poručuju da je spas u osnivanju zadruga

Sudionike konferencije pozdravio je i koordinator grupe Europske pučke stranke u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Albert Dess, istaknuvši da Hrvatska kao nova članica Europske unije, ima veliki potencijal za razvijanje svoje poljoprivredne proizvodnje. S hrvatskim proizvođačima podijelio je bavarska iskustva u stvaranju poljoprivredne politike te im poručio da moraju raditi zajedno, formirajući zadruge.

Reforme treba uvoditi, no ne na štetu poljoprivrednika

Potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness je govorila o ulozi koju Europski parlament ima u provedbi zajedničke poljoprivredne politike. Istaknula je kako je trenutačno najvažnija uloga Europskog parlamenta, osigurati primjenu reformi na način da ne otežava život poljoprivrednika te osigurati sigurnost i proizvođačima i potrošačima. Naglasak je stavila i na odnos između proizvođača i trgovačkih lanaca, a dotakla se i važnosti plaćanja vezanih uz proizvodnju, pravovremene isplate poticaja te poštivanja ekoloških standarda.

Slovenija je i prije ulaska u EU ulagala u sela, a tako nastavlja i dalje

O slovenskim primjerima dobre prakse, u pogledu primjene zajedničke poljoprivredne politike, govorio je slovenski europarlamentarac Franc Bogovič. Istaknuo je kako je Slovenija i prije ulaska u Europsku uniju imala dobar program ruralnog razvoja i puno ulagala u poljoprivredu, što je dobra praksa koja se nastavila i kasnije. Kako je pojasnio, uvođenjem zajedničke poljoprivredne politike zaustavio se pad broja seoskih domaćinstava, odnosno slovenska sela žive i razvijaju se, a mladi se sve više odlučuju na bavljenje poljoprivredom i preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Hrvatska će uskoro moći koristiti i sredstva za gorska područja

Ravnateljica Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Josefine Loriz-Hoffmann ukratko je pojasnila proces nastanka poljoprivrednih politika te predstavila našim proizvođačima mogućnosti koje stoje pred Hrvatskom u području ruralnog razvoja. Kao jedan od primarnih izazova, istaknula je potrebu primjene novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Govorila je i o uvođenju mladih u posao te pomoći u razvoju malih gospodarstava, kojih je u Hrvatskoj puno.

Vjerujemo da će program Ruralnog razvoja biti usvojen sljedećeg tjedna

"Razvojna politika mora podupirati ljude koji žive u ruralnim područjima, povećanjem pristupa uslugama i osiguravanjem osnovne infrastrukture na selu. Hrvatska će u budućnosti koristiti sredstva za gorska područja što će olakšati poljoprivrednu proizvodnju u tim dijelovima zemlje. Hrvatski program ruralnog razvoja, mogao bi sljedećega tjedna dobiti konačno odobrenje", kazala je Loriz-Hoffmann.

Sve vrste potpora koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju, predstavila je voditeljica odjela za direktna plaćanja, Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Marie Bourjou, naglasivši pritom važnost pravednije raspodjele sredstava među poljoprivrednicima i pojasnivši, kako se Hrvatska odlučila na primjenu modela za male poljoprivrednike. Ukratko je upoznala hrvatske proizvođače sa svim programima direktnih potpora za ruralni razvoj i uvedenim obaveznim praksama, koje se odnose na održavanje poljoprivrednih površina i ekološku osviještenost.

Poljoprivrednike treba rasteretiti birokracije, sankcija i nejasnih zakona

Francesca Bignami je ispred najjače europske poljoprivredne organizacije Copa Cogeca, identificirala neke do sada uočenih problema u provedbi zajedničke poljoprivredne politike, kao što su velika birokracija, kompleksna pravila i nejasnoće u interpretaciji, a uvođenje sankcija, koje premašuju iznose potpora za nemogućnost ispunjenja kvote ekološki fokusirane proizvodnje, ocijenila je neprihvatljivima. Zaključila je kako je zahtjev za pojednostavljivanje zajedničke poljoprivredne politike dobar i upozorila da se u poljoprivredi trebaju poštivati različitosti te apelirala na osiguranje stabilnosti poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatske seljake muče uvoz, kamate, spora administracija i trgovački lobiji

O problemima i izazovima s kojima se suočavaju hrvatski poljoprivrednici pri primjeni zajedničke vanjske i poljoprivredne politike govorio je Mijo Latin, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza. A hrvatske poljoprivrednike, kazao je, tište mnogi problemi.

"Neki od njh su nedostatak konkurentnosti, pad proizvodnje, povećan uvoz, smanjivanje potpora, visoke kamate, spore obrade zahtjeva, strah od monopola velikih proizvođača i trgovačkih lobija, nemogućnost ulaska u posjed državnog poljoprivrednog zemljišta i još puno toga. Spas hrvatskog sela leži u razvoju ruralnog prostora i malih gospodarstava koja će proizvoditi zdravu domaću hranu, a koja su trenutno suočena s brojnim problemima", zaključio je Latin.

Nakon izlaganja predavača, uslijedila je rasprava u kojoj su postavljena mnogobrojna pitanja i iz kojih je bilo vidljivo kako u zajedničkoj poljoprivrednoj politici postoje brojne nejasnoće koje su podložne različitim interpretacijama te kako je potrebno raditi na njezinom pojednostavljenju, ali i ulagati u osnivanje i kapacitiranje savjetodavnih službi i agencija, koje bi proizvođačima bile na raspolaganju za tumačenje propisa i pripremu projekata za EU. Zaključeno je i kako se poljoprivredni proizvođači moraju organizirati, jer će se tako moći lakše izboriti za svoja prava.


Fotoprilog


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika Bruxelles Hrvataka poljoprivredna komora Hrvatski seljački savez Najuzornija hrvatska seoska žena Baranjska brazda ZG trešnja Život Slavonska jabuka Klaster Marijana Petir Europska pučka stranka Albert Dess


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.