Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 07.12.2022. 12:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Poljoprivrednike se kažnjava s 5.000 kuna, a natječaja za zemljište nema - riješite to!

Žurno pronalaženje prijelaznog rješenja zatražila je od resornog ministarstva Hrvatska poljoprivredna komora.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 6.786
  • 405
  • 0

Hitno pronađite prijelazno rješenje kako dosadašnji zakupnici ne bi izgubili prava na zakup poljoprivrednog zemljišta, poručili su resornom ministarstvu članovi Odbora za krške pašnjake Hrvatske poljoprivredne komore. 

Na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, istaknuli su da s terena stižu informacije da su poljoprivredne inspekcije Državnog inspektorata počele kontrolirati daljnje korištenje zemljišta koje su poljoprivrednici dobili u kratkoročni zakup tijekom 2015. godine na rok od 5 godina, s dodatnim produljenjem na još dvije godine. 

"Dakle, rokovi istječu tijekom ove proizvodne godine, na taj se je problem upozoravalo još u proljeće, ali do sada nije bilo reakcije", naglasili su. 

Kako navode iz HPK, načelnik sektora za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Igor Miodrag članovima je odbora rekao kako prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu više ne postoji mogućnost produljenja ugovora te da Državni inspektorat postupa po zakonu. 

Kazna i nalog za napuštanje površina 

To znači da tamo gdje utvrde da raniji zakupnici i dalje, unatoč isteklim ugovorima koriste to zemljište, naplaćuju kazne u iznosu od 5.000 kuna te izdaju naloge za napuštanje takvih površina. Iznimno, u slučajevima gdje su na tim površinama evidentirani usjevi jedinice lokalne samouprave im trebaju izdati potvrde o korištenju do skidanja tih usjeva.

Male OPG-ovce se putem Inspektorata i DORH-a deložira iz posjeda državnog zemljišta?

"Drugim riječima, to znači da dosadašnji legalni zakupnici, zbog činjenice da JLS-ovi ne provode natječaje po novom Zakonu, a na što ih zakon obvezuje u roku od šest mjeseci od donošenja, gube pravo zakupa te što je još važnije gube i određeni broj bodova kao legalni zakupnici na budućim natječajima“, objasnio je predsjednik Odbora Mladen Kušeković.

Kažu i da su na pitanje što onda predstavljaju Potvrde JLS-ova, izdane temeljem Preporuka za rad Agencije za plaćanje, a vezano za pravo upisa u ARKOD takvih parcela, dobili odgovor da takve nemaju nikakav pravni učinak u pogledu prava na zakup zemljišta, nego isključivo služe kao pravo za ostvarivanje prava na plaćanja od strane APPRRR-a. 

Zatražili su i točne podatke o koliko se ukupno zemljišta u takvom statusu na području RH radi, ali, navode, nisu dobili točan odgovor. Prema onome što im je rekao ravnatelj APPRRR Antun Vujić riječ je o oko 10.000 korisnika, što pretpostavlja da se radi o minimalno 100.000 hektara zemljišta. 

Izmjena Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta?

Iznesen je i podatak da je trenutno u Agenciji evidentirano oko 93.740 ha krških pašnjaka. Što se tiče privatnog zemljišta, propisano je da će se 31. prosinca ove godine ono upisano bez dokumentacije brisati iz ARKODA-a. 

Obrađujete li privatno zemljište "bez papira", riješite to ili vas brišu iz ARKOD-a

Međutim, iz Komore napominju da se, kako stoje stvari, to ipak neće dogoditi jer Ministarstvo radi izmjene i dopune Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta u kojem se detaljnije propisuju postupci Agencije oko upisa i ispisa te ostalih postupaka.

"Time će se ovaj rok sigurno produžiti, ali ne u smislu na 5 godina, nego na način da će se to malo modificirati", pojašnjavaju iz HPK.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakup Državni inspektorat Kazne HPK Ministarstvo poljoprivrede ARKOD


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]