Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup poljoprivrednog zemljišta
  • 17.06.2014. 13:45

Poljoprivrednike na Lastovu čeka zemlja!

Iz Župe navode da osobama koje žele okrupniti nude 1.000 kvadrata za najam od 100 kuna godišnje na 29 godina!

Foto: pp-lastovo.hr
  • 1.111
  • 63
  • 0

Domaću poljoprivrednu proizvodnju karakterizira kontinuirani pad potpora, visoko fiskalno opterećenje, nesređenost i prevelika parceliziranost zemljišta te birokratiziran otkup državnog zemljišta koji pogoduje isključivo velikim proizvođačima, prosječna starost na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima je oko 60 godina, a neizvjesnost uslijed nepostojanja konkretne dugoročne poljoprivredne politike - koja vodi ka nestanku sela kao ekonomskog, demografskog i socijalnog čimbenika, sve se više povećava. Pa ništa ne čudi da se tako, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na Lastovu, otoku kojeg možete obići i pješice, obrađuje svega 15 posto zemljišta.

Iz tog razloga, Župa Svetog Kuzme i Damjana na Lastovu nudi parcele za 10 lipa godišnje po kvadratu svima koji zemlju žele obrađivati, a jedini je uvjet život na Lastovu, navodi Večernji List. Kako su napuštali Lastovo, ljudi su Crkvi ostavljali zemlju te je stoljetnim iseljavanjem mnogo zemljišta prešlo u vlasništvo Crkve. Sada se po cijelom otoku nalaze njihove parcele. U ovom trenutnku Crkva je vlasnik milijun kvadrata zemljišta. Pružanjem zemljišta zainteresiranim osobama planira se omogućiti okrupnjavanje parcela te obrađivanje zapuštenog zemljišta, kao i doseljavanje stanovništva na Lastovo.

Iz Župe navode da osobama koje žele okrupniti nude 1.000 kvadrata za najam od 100 kuna godišnje na 29 godina, a već je 50 obitelji na ovaj način došlo do zemljišta. Za sada im se najviše javljaju branitelji koje privlači mir na otoku te zemlja koju su spremni obrađivati. Na Lastovu danas živi 650 osoba, a u osnovnu školu idu samo 42 djeteta.

Foto: pp-lastovo.hr


Tagovi

Lastovo Župa Svetog Kuzme i Damjana Zakup zemljišta Okrupnjavanje zemljišta Zapušteno zemljište Doseljavanje stanovništva Iseljavanje stanovništva Branitelji


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.