Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni dohodak
  • 08.02.2016. 14:25

Poljoprivrednicima raste dohodak - ali više i rade!

Porast realnog dohotka u poljoprivredi za 23 posto! Naknade zaposlenima u 2015. rastu, kao i proizvodnja te uloženi rad!

Foto: ginasanders/bigstock.com
  • 926
  • 183
  • 0

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2015. godini iznosi 6,9 milijardi kuna, što je rast od 23,3% u odnosu na godinu ranije, druga je procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Veći dohodak, ali i output

Realni dohodak u poljoprivredi, po jedinici godišnjeg rada u 2015. godini, procjenjuje se na 36.422 kune, što je povećanje od 22,27% u odnosu na godinu prije, pokazuju podaci DZS-a. Prema drugoj procjeni, output poljoprivredne djelatnosti bilježi rast od 3,02%, na 17,9 milijardi kuna, dok vrijednost troškova proizvodnje (međufazna potrošnja) bilježi pad u odnosu na prethodnu godinu za 1,87%, na 9,4 milijarde kuna.

Rastu i plaće u poljoprivredi - više se i radi

Naknade zaposlenima u 2015. procjenjuju se na 862 milijuna kuna, što je rast za 1,8% u odnosu na godinu prije. Prema podacima DZS-a, u 2015. se procjenjuje da je uloženi rad u poljoprivredi porastao za 0,53%.

No, bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 8,5 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu rast od 9%, dok je neto dodana vrijednost porasla 12,5%, na 6,1 milijardu kuna.

Foto: ginasanders/bigstock.com


Tagovi

DZS Dohodak Poljoprivreda Output


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]