Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 08.11.2018. 12:00

Poljoprivrednicima odobreno dodatno pravo na potrošnju plavog dizela!

Dodatno pravo odnosi se na ukupno 29.694 poljoprivrednika u iznosu od 9 milijuna litara, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Leonid Eremeychuk
  • 2.100
  • 168
  • 1

Poljoprivrednicima je odobreno dodatno pravo na potrošnju plavog dizela od 9 milijuna litara! Naime, kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obračunala je dodatno pravo na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom (tzv. plavi dizel) za ukupno 29.694 poljoprivrednika u iznosu od 9 milijuna litara.

Dodatno pravo, pojašnjavaju, ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku. Primjerice, ako je poljoprivrednik obrađivao 10 ha tijekom 2017. godine, a u 2018. godini obrađuje 15 ha, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 ha.

Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisnik poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu. Poljoprivrednici mogu ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela temeljem prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke.

"Podsjetimo, ove godine Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je inicijativu za uvrštavanje novih sektora u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela poljoprivrednicima u sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja. Radi se o sektorima: tovnog svinjogojstva, pčelarstva, kopitara (konji, magarci) i peradarstva. Također, kako bi se osiguralo jednako postupanje prema svim kategorijama stoke koje su obuhvaćene sustavom dodjele kvota za plavi dizel, predloženo je uvrštavanje u sustav izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja tih kategorija (goveda, konji, ovce, koze, svinje, perad), što je i prihvaćeno.

Agencija za plaćanja početkom 2018. godine odobrila je pravo na potrošnju plavog dizela za ukupno 93.908 poljoprivrednika u iznosu od 185 milijuna litara. To je oko 500 milijuna kuna neizravne potpore našim poljoprivrednicima, kroz subvencioniranu cijenu plavog dizela", podsjećaju iz Ministarstva. 

Nove količine plavog dizela po podnesenom Jedinstvenom zahtjevu u 2018. godini, a za potrošnju u 2019. godini poljoprivrednici mogu očekivati do 15. siječnja 2019. godine. Pozivom na broj telefona 01/612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Plavi dizel Kvote APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).