Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 26.02.2009.

Poljoprivrednicima 130 milijuna kuna

Raspisan četvrti krug natječaja za program SAPARD. Od srpnja 2006. godine, kada je raspisan prvi natječaj za dodjelu novca iz programa SAPARD, odobreno je 36 projekata vrijednosti oko 259 milijuna kuna

  • 679
  • 32
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja raspisalo je četvrti krug natječaja za podnošenje prijava za dodjelu novca iz programa SAPARD. Rok za podnošenje prijava počeo je 21. veljače i traje do 21. travnja.

SAPARD je poseban pretpristupni program EU-a za poljoprivredu i razvitak ruralnih područja. Cilj je usvajanje EU-ovih standarda u poljoprivredi i razvoju ruralnih područja, što iziskuje dodatan novac za različita ulaganja.

SAPARD je namijenjen upravo za investicije koje trebaju pomoći usvajanju EU-ovih standarda.
Hrvatska ima na raspolaganju novac za dvije mjere programa SAPARD. Prva se mjera odnosi na ulaganje u poljoprivredna gospodarstva, a druga se odnosi na unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda, čiji su korisnici poljoprivredna gospodarstva te obrtnici i pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti za koju podnose prijavu.

Od srpnja 2006. godine, kada je raspisan prvi natječaj za dodjelu novca iz tog programa, do veljače 2008. godine i trećeg natječajnog kruga, Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je ukupno 120 prijava.

Nakon administrativne provjere i kontrole na terenu odobreno je 36 projekata ukupne vrijednosti oko 259 milijuna kuna, dok je vrijednost ugovorene potpore iznosila oko 111 milijuna kuna.
Od ukupno raspoloživog iznosa namijenjenih sufinanciranju projekata za obje mjere, ostalo je raspoloživo oko 130 milijuna kuna za buduće korisnike.

Natječaj se može pronaći u Narodnim novinama te na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Hrvatska je do sada iskoristila 50 posto raspoloživa novca iz SAPARD-a, a iskustva prvih korisnika - Pipo iz Čakovca i Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca, pokazuju da je riječ o vrlo zahtjevnoj proceduri.

To se prije svega odnosi na vrlo veliku proizvodnju, ali i osigurano tržište za proizvode. Riječ je o 20 krava, 1000 odojaka, 5000 brojlera...

Primjerice, Mađarska je u prvoj godini SAPARD-a iskoristila samo 30 posto novca, a Slovenija 75 posto.

Tko prvi podnese prijavu, dobiva novac

Program SAPARD temelji se na principu »tko prvi podnese ispravnu prijavu, dobiva novac« te je stoga vrlo važno ne čekati zadnji trenutak za slanje prijave. Prijave i potrebna dokumentacija šalju se u Ravnateljstvo za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, isključivo poštom kao što se navodi u natječaju.

Na internetskim stranicama Ministarstva dostupan je Vodič za korisnike i Pravilnik o provedbi programa SAPARD kojim se propisuje korištenje novca SAPARD-a, a mogu se kontaktirati i nadležne službe, kao Agencija za SAPARD koja je osnovana u rekordnom roku.

Autor: Marinko Petković


Tagovi

Poticaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?