Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 25.10.2018. 15:00

Poljoprivrednici EU imaju 21% udjela u vrijednosti proizvoda, prerađivači 28%, a trgovci 51 posto!

Poljoprivrednici su postali najslabija karika u tom lancu, a svi rizici poslovanja kaskadno se svaljuju na njihova ramena. Problem nepoštene trgovačke prakse sada se rješava na razini EU.

Foto: Bigstockphoto/onephoto
  • 274
  • 77
  • 1

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su danas zahtjev Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj da uđe u međuinstitucionalne pregovore o prijedlogu Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe hranom. Izvješće tog Odbora stav je Europskog parlamenta o prijedlogu Europske komisije kojim je ona odgovorila na brojne i učestale zahtjeve zastupnika članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i mnogobrojne pozive poljoprivrednika za donošenjem zakonskog rješenja za sprečavanje nepoštene trgovačke prakse na europskoj razini, priopćeno je iz Ureda hrvatske eurozastupnice Marijane Petir

Istraživanja poljoprivrednih organizacija pokazuju da poljoprivrednici EU u prosjeku imaju 21% udjela u vrijednosti poljoprivrednog proizvoda, dok 28% otpada na prerađivače, a čak 51% na trgovce. Na taj način poljoprivrednici su postali najslabija karika u tom lancu, a svi rizici poslovanja kaskadno se svaljuju na njihova ramena. 

Nužno rješavanje problema na EU razini 

"Nakon dugogodišnjih zahtjeva Europskog parlamenta da se problem nepoštene trgovačke prakse riješi na europskoj razini, Europska komisija predstavila je konačno u travnju prošle godine zakonodavni prijedlog. Naime, do sada je 20 država članica uključujući i Hrvatsku donijelo određeni propis kojim se štiti poljoprivredne proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi. Navedeno ukazuje na nužnost rješavanja tog problema na europskoj razini jer države članice ne mogu same riješiti taj problem. Zakonodavnim prijedlogom Unija nastoji uspostaviti ravnotežu u lancu opskrbe hranom koju su narušili veliki trgovci nasuprot svojih trgovinskih partnera sa slabijom pregovaračkom snagom, a to su ponajčešće poljoprivrednici.

I EU se obračunava s nepoštenim trgovačkim praksama - složen popis praksi koje nisu dopuštene

Zakonodavnim prijedlogom zabranjuju se nepoštene prakse poput kašnjenja u isplatama za kvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbi u zadnji trenutak, unilateralne ili retroaktivne promjene ugovora te prisiljavanje dobavljača na plaćanje uništenih proizvoda. Prijedlog Komisije ima za cilj dati poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzetnicima "veću sigurnost i smanjiti potrebu za upravljanjem rizicima nad kojima nemaju nikakvu kontrolu"", pojašnjava se. 

"Nepoštene trgovačke prakse treba definirati i zabraniti, dok poštivanje dogovorenih i poštenih ugovornih obveza te propisanih rokova plaćanja treba štititi na svim razinama. Prava slabijih u lancu sustavno se gaze i tome treba doći kraj. Popis nepoštenih praksi pokazuje s čime se sve danas susreću hrvatski i europski poljoprivrednici i to je borba Davida protiv Golijata", rekla je eurozastupnica Petir.

Svojim amandmanima podnesenima u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj te Odboru za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane zastupnica Petir tražila je proširenje obuhvata Direktive s isključivo prehrambenih i na poljoprivredne proizvode. Također, potaknuta negativnim iskustvima hrvatskih poljoprivrednika, Petir je predložila proširenje osnovnog popisa nepoštenih praksi. Veći dio tih amandmana postao je dio izvješća Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj s kojim se nakon današnje odluke na Plenarnoj sjednici ulazi u međuinstitucionalne pregovore s Vijećem i Komisijom.

Sankcije prekršiteljima 

Novi zakonodavni prijedlog uz ranije navedeno propisuje obvezni sadržaj ugovornih obveza te predviđa da države članice imenuju nadležno provedbeno tijelo koje će rješavati prijave nepoštenih trgovačkih praksi. Takvo tijelo bit će ovlašteno provesti istragu, objaviti nalaze i izreći sankcije prekršiteljima propisa. Na tijelima je država članica da odrede nadležna tijela i propišu odgovarajuće sankcije sukladne nacionalnom pravnom okviru poštujući odredbe Direktive. 

Nakon Uskrsa po novim pravilima - nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene!

"Faktor straha“ zbog osvetničkih akcija trgovačkih lanaca često sprječava poljoprivrednike u podnošenju pritužbi i zaštiti njihovih prava koja se nemilice krše. Upravo se zbog toga važan segment prijedloga odnosi na povjerljivost informacija o podnositelju tužbe, ali i zabranu poduzimanja bilo kakvih postupaka od strane trgovaca radi osvete ako takve informacije iz nekog razloga postanu dostupne. "Poljoprivrednici, ali i njihove organizacije kojih su članovi imat će snažan alat kojim će moći uspostaviti ravnotežu u lancu opskrbe hranom“, rekla je Petir i zaključila kako se nada da će međuinstitucionalni pregovori završiti do kraja mandata ovog saziva Europskog parlamenta kako bi se nepoštenim trgovačkim praksama konačno stalo na kraj, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Nepoštene trgovačke prakse Sankcije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]