Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.03.2009.

Poljoprivrednici će morati brinuti o zaštiti okoliša

Nužno je uskladiti poljoprivredni sektor s propisima EU-a, jer će njihovo poštivanje biti uvjet za ostvarivanje prava na poljoprivredne poticaje, rečeno je na seminaru

  • 651
  • 32
  • 0

Nakon ulaska u Europsku uniju i hrvatski poljoprivrednici morat će se pridržavati zakonskih obveza kojima se od njih traži da skrbe o zaštiti prirode i okoliša, istaknuto je na seminaru održanom u srijedu u sklopu programa CARDS pod nazivom »Jačanje kapaciteta za primjenu EU zakonodavstva o zaštiti prirode i okoliša u poljoprivredi«.

Projekt se provodi od sredine 2007., završit će potkraj ovog mjeseca, a cilj mu je pomoći Hrvatskoj da uskladi poljoprivrednu praksu sa zahtjevima europskog zakonodavstva.

Poljoprivreda je, uz energetiku i transport, jadan od sektora koji najviše utječe na prirodu i okoliš, kazao je voditelj projekta Davor Percan. Međutim, mjere koje bi trebale regulirati i ograničiti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš rijetko se primjenjuju u praksi, a hrvatski zakoni još nisu usklađeni s odgovarajućom regulativom. Stoga je nužno, kazao je Percan, raditi na usklađivanju poljoprivrednog sektora s tim propisima, jer će njihovo poštivanje biti uvjet za ostvarivanje prava na poljoprivredne poticaje.

Naime, od početka 2005. poljoprivredni proizvođači u EU, da bi ostvarili prava na poticaje, moraju se pridržavati zakonskih obaveza kojima se od njih traži da brinu o zaštiti prirode i okoliša. Poticaje dobivaju samo oni proizvođači čija proizvodnja ne dovodi do onečišćenja tla, vode, zraka i gubitka biološke raznolikosti.

Budući da hrvatski poljoprivrednici još nisu dovoljno informirani o obvezama vezanima uz zaštitu prirode i okoliša, cilj je projekta, rečeno je, ojačati kapacitete relevantnih ciljanih skupina te održati edukacije za stručnjake iz ministarstava, regionalnih i lokalnih uprava te poljoprivrednike.
Projekt provodi neovisna i neprofitna organizacija Ecologica u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode i Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

[Hina]